Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuti agrumi
  • 17.04.2017. 10:30

Smrznute agrume obnovite jačom rezidbom

Smrznute agrume obnovite jačom rezidbom, a o jednoj stvari posebno vodite računa!

  • 1.893
  • 114
  • 0

U ekstremnim i hladnim zimama koje su vladale u siječnju ove godine, temperatura se spustila na nekim lokalitetima i do -9⁰C, pa i niže.

Ekstremni minusi su bili popraćeni i jakom burom, pa je sve to poremetilo normalan izgled stabla limuna. Zbog toga se mora pristupiti izuzetno jačoj rezidbi krošnje, da se ona u toku vegetacijskog perioda novim uzrastom dovede u što normalnije stanje.

Poredak krošnje mora osigurati kolanje

Svakako i pri ovakvoj jačoj rezidbi treba uvijek voditi računa da nakon obavljene rezidbe poredak ostavljenih dijelova krošnje ostane takav da osigurava što pravilnije kolanje sokova na svim osnovnim granama kako bi stablo brzo obnovilo krošnju.

Na svim oštećenim i smrznutim stablima limuna treba odrezati sve grane koje su se smrzle i to skinuti do zdravog dijela na granama. Ovo je idealno vrijeme za regeneraciju takvih stabala.

Razvoj izbojaka

Ako je u ekstremno hladnoj zimi stradala cijela krošnja, treba obaviti rezidbu cijele nastradale krošnje stabla sve do debla osnovnih grana. U tom slučaju može se očekivati izbijanje velikog broja izboja na deblu i na donjim debelim kratkim dijelovima osnovnih grana.

Pokaže li se korisnim da se iz izbilih izbojaka izgradi nova krošnja, mora se pustiti da se izbojci razvijaju slobodno kako bi se što prije razvio asimilacijski aparat nove krošnje i doveo u sklad rad korijena i smanjenje krošnje.

Greška kod ostavljanja izdanaka

U takvim slučajevima dogodi se da izbiju i brojni izdanci iz dna debla ili korjenova vrata. Njih treba svakako odmah ukloniti, netom se pojave, da ne bi ometali razvitak izbojaka iz ostavljenih dijelova osnovnih grana.

Jedino u slučaju kad su i gornji dijelovi debla i osnovne grane smrzle i kora ispucala sve do dna debla, tj. sve do podloge, ostavlja se samo jedan izdanak iz podloge da se na njemu nakon cijepljenja (navrtanja) okuliranjem razvije novo stablo. Velika je greška kad se ostavi više takvih izdanaka, koji se i onako kasnije moraju odrezati.

Zalijte agrume

Obavezno nakon rezidbe treba premazati voćarskim voskom sve rane veće od kovanice od dvije kune. Odmah poslije rezidbe dobro je pomoći limunima da im krene vegetacija s dušičnim gnojivom, a poželjno je i porezanim agrumima dodati u ovako suhom proljeću i malo vode, zalijte ih.

Autor: Mr. sc. Stanislav Štambuk, Savjetodavna služba


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Smrznuti agrumi Rezidba