Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanske mandarine
  • 31.10.2015. 16:25

Slobodna distribucija mandarina 15 dana ranije

Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo je neretvanskim proizvođačima mandarina da s distribucijom voća humanitarnim organizacijama i ustanovama počnu 15 dana ranije od prvotnoga roka.

  • 190
  • 33
  • 0

Zbog vremenskih uvjeta u dolini Neretve, tijekom ove jeseni došlo je do zriobe i berbe i ranijih i kasnijih sorti mandarina u istom razdoblju, pa je postojala opasnost da veliki dio uroda, propadne zbog nemogućnosti dugotrajnijeg skladištenja.

"Kako bi se to spriječilo, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo promijeniti datum, od kojega proizvođači mogu isporučiti ukupne količine proizvedene na vlastitom gospodarstvu za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj te osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju. Tako je ovaj rok s 15. studenoga 2015. godine pomaknut na 01. studenoga 2015. godine", poručuju iz ministarstva.

Da rok nije pomaknut propale bi velike količine mandarina

Neretvanski proizvođači mandarina mogu voće isporučivati od 01. studenoga!

Naime, prema do danas važećim pravilima o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina, za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, proizvođači su mogli do 15. studenog 2015. godine povući s tržišta i isporučiti primateljima samo 10% ukupnih količina mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, a tek nakon tog datuma i preostalih 90 % ukupne proizvodnje.

Pomicanje roka proizvođačima omogućava povlačenje s tržišta i isporuku primateljima voća petnaest dana ranije, što će uvelike pridonijeti sprečavanju propadanja većih količina mandarina te pomoći da voće nađe svoje mjesto u besplatnoj distribuciji humanitarnim organizacijama.


Tagovi

Dolina Neretve Zrioba Kasnije sorte Mandarine Propadanje uroda Ministarstvo poljoprivrede Promjena datuma Slobodna distrubucija Humanitarne organizacije Osnovnoškolsko obrazovanje Proizvođači


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner