Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 27.10.2019. 13:30
  • Požeško-slavonska, Sulkovci

Šljivik Ivana Tubića donio šest tona uroda tri vrsne sorte

Trud je došao na naplatu, a imam i riješen plasman, ponosan je Ivan Tubić koji je prije pet godina zasadio 420 sadnica tri sorti Čačanke.  

Foto: Jelenko Topić/pozega.eu
  • 2.444
  • 219
  • 0

Nastavljajući obiteljsku tradiciju dugu više od pola stoljeća hrvatski branitelj Ivan Tubić (58) iz Sulkovaca bavi se uzgojem šljiva, a početni voćnjak od stotinu stabala sorte bistrice na bivšoj oranici na predjelu Vrtlaši osjetno je povećao novim nasadima i osuvremenio proizvodnju.

Unazad pet godina na južnim padinama Požeške gore iznad sela podigao je blizu 500 metara žičane ograde kako bi zaštitio šljivik od divljači, te na površine od devet tisuća četvornih metara zasadio 420 sadnica tri sorti Čačanke i to Rodnu, Najbolju i Ljepoticu, koje daju dobar urod.

"Zaštitu voćaka provodim tijekom mirovanja vegetacije u dva navrata i to tzv. Modrim uljem, a kasnije još tretiram protiv štetnika šljivine osice", kaže Ivan Tubić za pozega.eu i dodaje da u jesen prihranjuje tlo kompleksnim mineralnim gnojivom, te ga još gnoji u proljeće prije cvatnje, a dva puta je razbacao po voćnjaku stajski gnoj.

Ivan Tubić ima osiguran i plasman šljive 

Ove godine ubrao je šest tona šljiva što ga zadovoljava jer tvrdi da je njegov trud došao na naplatu, a ima riješen plasman u hladnjaču u Lipiku i koprivničkoj Podravci. U radu mu pomažu prijatelji, susjedi i rodbina. Ovogodišnjom cijenom od oko tri kune po kilogramu i ukupno ostvarenim prihodom pokrit će troškove sadnoga materijala za koji je uložio vlastiti novac.

Po struci je strojobravar, ostao je bez posla i prihoda, a ovako je našao novi izvor prihoda. Kroz svoj OPG prijavio se na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju u voćarstvu. Planira nabavu traktora i priključaka što bi mu olakšalo obavljanje poslova u šljiviku. U budućnosti bi postavio sustav za navodnjavanje te protugradnu mrežu, kao i solarne panele za struju. S konvencionalne kani prijeći na ekološku proizvodnju uzgoja šljiva, uz dobivanje većih poticaja.

On je zasigurno jedan je od većih i uspješnijih proizvođača šljiva u pleterničkom kraju, a vjerojatno i u Požeštini. Redovno prati najnovija kretanja u voćarstvu, a u stalnom je kontaktu s poljoprivrednim stručnjacima i uvijek spreman poslušati njihove savjete. Najveći dio posla u voćnjaku obavlja sam, a dosta mu pomažu prijatelji.

Autor: Jelenko Topić/Požega.eu


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Ivan Tubić Uzgoj šljiva Šljivik Šljive

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]