Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova tradicije
  • 20.09.2013.

Šljiva se u Liku vraća

Novi šljivici otporni na šarku, dobri za rakiju i pekmeze, a najkorisniji za prodaju konzumne šljive

Foto: RGBStock.com, Rajko Polić
  • 1.074
  • 71
  • 0

Šarka je minulih desetljeća učinila velike štete hrvatski šljivarima. Dokazano dobre bistrice ostalo je samo ponegdje u malim enklavama, a i tamo je osuđena na propast zbog nedostatka stanovništva koje bi ju njegovalo i štitilo.

Dragan Šop

Tako je krenula obnova šljivika križancima u tom i sličnim tipovima šljive, koji se baziraju na srbijanskim klonovima (Čačanka) i američkim sortama otpornim na šarku. Najprije pokusi, a onda voćnjaci krenuli su Hrvatskom po nekoliko linija, od Agronomskog fakulteta (prof.dr. Čmelik) do pokusnog voćnjaka Centra za voćarstvo u Zelini (njemačko austrijski reprodukcijski materijal), osječkog instituta i njihovih stručnjaka, pojedinih rasadničara i uvoznika i td.

Mladi Dragan Šop, željan rada i prosperiteta šljive se u svoj Stari Lički Osik vratio prije sedam godina. Sada ima oko 500 stabala (čačanka rodna i valjevka). Sadnice za prve nasade je uvezao, a mladi nasadi su iz rasadnika Aro-Car iz Novaka Bistranskih.

Obitelj Šop u berbi

"Zadovoljni smo i sve ide po planu, ali uz propisana ulaganja, njegu i rad, kojeg smo zatekli u, ove godine malo zakašnjeloj berbi. Šljivu prodajemo kao konzumno voće na tržnicama velikih gradova, a na pragu nam se ne isplati prodavati ispod 1,5 kuna."

Neki voćari imali su problema sa sušenjem mladih šljivika ili sa izbijanjem mnogo mladica iz podloge iznad korijena, no o tome svemu treba voditi računa kod pripreme sadnje novog šljivika.

Foto: RGBStock.com, Rajko Polić


Tagovi

Šljive Dragan Šop Lika Lički Osik Tradicija


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt