Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mandarina
  • 19.02.2019. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Slijedi li pilanje i vađenje stabala mandarina u punoj rodnosti?

Na koje su sve probleme u sezoni 2018. naišli uzgajivači mandarina, istaknuto je u analizi Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" koju je izradio mr.sc. Željko Bjeliš.

Foto: OPG Vlaho Prović
  • 644
  • 121
  • 0

Slijedi li nam pilanje i vađenje stabala u punoj rodnosti?, zapitala se Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" u analizi mandarina 2018., poslanoj medijima, ali i Ministarstvu poljoprivrede. 

Kako se navodi u analizi koju je izradio mr.sc. Željko Bjeliš, dipl.ing.agr., danas se u dolini Neretve mandarine uzgajaju na cca 2.200 ha, prema podacima Zavoda za statistiku i u uzgoju je oko 2,5 milijuna stabala. Veliki broj stabala, posebno starijih nasada nepovratno je nastradao od niskih temperatura tijekom zime 2016./2017.

Također veliki broj manjih parcela, gdje su uglavnom stariji nasadi mandarina se zapuštaju ili su zapušteni. Razloga je, kažu, više:

  1. Oštećenje od zime 2016./2017.
  2. Uski sklop sadnje koji onemogućuje traktorsku obradu.
  3. Populacija, mahom starija, koja je takve nasade obrađivala više nije u mogućnosti, a mladi proizvođači većinom ne žele nastaviti obrađivati mandarine na način kako su to radili njihovi očevi ili djedovi.
  4. Loša situacija na tržištu i niske cijene mandarina.
  5. Depopulacija i nezainteresiranost mladih za poljoprivredu.

 "Što se tiče otkupne cijene mandarina, ona fluktuira od godine do godine, ovisno o urodu. Urod mandarina u 2018. godini je bio približno 60.000 tona, a u polju je ostalo neobrano oko 10.000 tona. Da se iščitati stabilnost otkupne cijene u periodu prije ulaska RH u EU, zahvaljujući intervencijama države i minimalnim otkupnim cijenama. U ovom periodu, iz doline Neretve nije bilo emigracije stanovništva niti se o tome uopće razmišljalo. Mandarina je bila pokretač razvoja cijele doline, pa i šire. Nažalost, nespremnost za ulazak RH u EU, plaćamo još uvijek.

Neorganiziranost i nepostojanje nacionalne strategije

Neorganiziranost proizvodnje, nepostojanje nacionalne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje, stihijsko vođenje agrarne politike, izostanak vizije razvoja doline Neretve, i drugo dovele su do toga da mladi ne vide perspektivu u poljoprivredi doline Neretve, a drugo ništa ni ne postoji. Stoga je rezultat svega navedenog emigracija stanovništva, starenje populacije i pad ukupne poljoprivredne proizvodnje", kažu iz Udruge "Neretvanska mladež". .

Dodatno, kažu, primjetna je značajna razlika između cijene koštanja proizvodnje mandarina i otkupne cijene prije 2013. godine. Otad je svaka druga godina za proizvođače povoljna, odnosno tek svake druge godine mogu ostvariti dohodak dovoljan za normalan život. To, zaključuju, rezultira nesigurnošću i ne daje poticaj za bavljenje ovom vrstom proizvodnje.

"Razlog tome je prije svega nepoštivanje i manipuliranje Zakonom o nepoštenim trgovačkim praksama u dijelu koji se odnosi na izdavanje otkupnog bloka prilikom dovođenja robe na otkup. Zbog ne vaganja i neizdavanja otkupnih blokova, na pojedinim otkupima se događa krađa robe, o čemu je obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za tržišno natjecanje, lokalna i regionalna samouprava i dr. S obzirom na to, proizvođači su zadnjih godina, kod procjene otkupne cijene, pribjegavali više vrijednosti jedne PVC gajbe s mandarinama u kojoj bi trebalo biti oko 20 kg.

Neki su posegnuli i za uklanjanjem nasada (Foto: Željko Bjeliš)

Velike kritike od strane proizvođača su upućivane s obzirom na kalibriranje mandarina. Uvjerili smo se da pojedini otkupljivači istu robu plaćaju po jednom (nižem kalibru), a prodaju po višem. Najčešće se to događa s kalibrima 3 i 4. Kalibar 4 je na otkupu obično 1 Kn jeftiniji, a prodaje se kao kalibar 3. U jednom trgovačkom centru je napravljeno mjerenje kalibara i pokazalo se je da je u ambalaži mješavina kalibara 4 i 5, a na ambalaži je naveden kalibar 3. O ovome smo također obavijestili Ministarstvo poljoprivrede i zatražili zaštitu proizvođača od ovakvog načina krađe", naglašavaju. 

Problemi uzgoja mandarina u sezoni 2018. 

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" navela je i koji su ih problemi pratili u sezoni 2018. 

  • Niske i destimulirajuće otkupne cijene za proizvođače.
  • Topla i suha jesen je problem koji je stvorio probleme u prodaji svim proizvođačima agruma u Europi, pa i u Hrvatskoj.
  • Sve sorte sazorile u kratkom periodu, što je uzrokovalo veliku količinu mandarina u kratkom vremenskom periodu.
  • Izostanak ‘donacija’ – povlačenja s tržišta, mjere koja je pozitivno prihvaćena kod proizvođača i mjera koju bi svakako trebalo vratiti, ili iz nacionalnog proračuna ili proračuna EU. Španjolska - Katalonska vlada je odobrila ovu mjeru svojim proizvođačima zbog velikog uroda mandarina i naranača, s tim da u slobodnu distribuciju ide sok.
  • Nepoštivanje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi: - ne vaganje, neizdavanje otkupnog bloka i neplaćanje unutar 30 dana. Također i krađa na kalibrima.
  • Pojava turske mandarine u trgovačkom centru u Požegi i prodaja ispod nabavne cijene. Najveća Španjolska udruga proizvođača AVA ASAJA, zatražila je od svog ministarstva da reagira prema EK u smislu provjere sporazuma EU s Turskom i zemljama sjeverne i južne Afrike, zbog velikog porasta uvoza agruma iz tih zemalja u EU. Smatramo potrebnom reakciju našega Ministarstva poljoprivrede u cilju zaštite domaće proizvodnje u ovakvom i svim drugim sličnim slučajevima.
  • Izrugivanje s tuđim nacionalnim resursom kao što je mandarina, a što se dogodilo od strane jednoga slovenskog trgovačkog lanca je za svaku osudu.

Cjelokupnu analizu pogledajte i u dokumentu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" Mandarina Uzgoj Cijena Otkup Problemi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]