Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šipka
  • 28.09.2015. 11:20

Šipak dehidrirao zbog loše opskrbe vodom!

"Nasad je prvi put u punom rodu, no zbog suše ćemo odbaciti polovinu nekvalitetnog šipka. Biljka je ostala bez tekućine i plodovi su dehidrirali. Da imamo navodnjavanje prinos bi bio stopostotan", kaže Antonija Zelenika.

  • 1.111
  • 87
  • 0

Samo na rijetkim plantažama u kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja se šipak. Riječ je o primjerima koji dokazuju kako je i u hladnijim područjima moguće proizvoditi kulture koje zahtijevaju blage zime. No, ovogodišnja suša učinila je svoje.

Antonija Zelenika iz Velike prije pet godina je na površini od pola hektara zasadila 1.500 grmova spomenute biljke. Iako je ovo ljeto očekivala tri tone plodova, ubrala je tek jednu i pol tonu.

Plodovi su dehidrirali

"Nasad je prvi put u punom rodu, no zbog suše ćemo odbaciti polovinu nekvalitetnog šipka. Biljka je ostala bez tekućine i plodovi su dehidrirali. Da imamo navodnjavanje prinos bi bio stopostotan", kaže naša sugovornica. Kako bi spriječila razvoj bolesti, obitelj Zelenika s grmova je uklonila i sve suhe, loše plodove.

"Mnogi smatraju da ekološki uzgoj šipka nije zahtjevan posao, no ja bih rekla čak suprotno. Plantažu moramo redovito okopavati i kositi kako bi biljci omogućili primitak hranjiva, dok se u konvencionalnom načinu uzgoja koriste razna sredstva. Grmove je potrebno pravilno orezivati", naglašava vlasnica OPG-a te dodaje da je neizostavna i zaštita.

Protiv oboljenja propolis!

"Protiv bakterijskih oboljenja koristimo propolis. Ove godine smo prskali četiri puta, no s pojavom visokih temperatura u srpnju prestali smo sa zaštitom", ističe Antonija Zelenika. Zbog svoje ljekovitosti šipak je sve traženiji na tržištu. Čaj, sok, pekmez i džem, samo su neki od proizvoda u kojima će završiti ovogodišnji urod s plantaže podno Papuka.

"Prerađevine predstavljam na sajmovima diljem Hrvatske. Japanci, Englezi, Talijani, Nijemci, tko god proba kupi proizvode od šipka", tvrdi naša sugovornica. Sudeći prema prethodnim godinama i osvojenim brojnim zlatnim medaljama za najbolje džemove, ni 2015. neće podbaciti.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Šipak Antonija Zelenika Smanjeni prinosi Velika Džem Ekološki uzgoj


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo