Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phytophthora cactorum
  • 06.02.2018. 07:30

Simptomi i suzbijanje vlažne truleži korijena jabuke

Vlažna trulež korijenovog vrata se na jabuci karakterizira pojavom tamno smeđih rak-rana, na stablu iznad ili ispod površine zemlje. Te povrede se ponekad mogu proširiti i obuhvatiti mjesto kalemljenja.

  • 1.126
  • 76
  • 0

Vlažna trulež korijenovog vrata jabuke je dosta rasprostranjena u zemljama s umjerenom i umjereno-toplom klimom. Phytophthora cactorum je kao parazit zabilježena na više od 200 biljaka iz 60 botaničkih familija, a prije svega na vrstama iz porodice ruža (Rosacea). Simptomi koje izaziva taj parazit se različito pokazuju od vrste do vrste, a on izaziva palež klijanaca, lista ili stabla, trulež plodova i korijenovog vrata ili čak rak-rane.

Tamno smeđe rak-rane karakteristične za ovu bolest

Kako objašnjava Mica Stajić na jabuci se to oboljenje karakterizira pojavom tamno smeđih rak-rana, na stablu iznad ili ispod površine zemlje. Te povrede se ponekad mogu proširiti i obuhvatiti mjesto kalemljenja. Pri prstenastom rasprostranjenju, u zoni oštećenja, stablo dobiva klorotičan izgled, a razvoj takvih stabala se zaustavlja. U slučaju da se bolest održi 2-3 godine, često se događa da napadnuto stablo ugine.

Bolest se brzo širi na loše dreniranom zemljištu

Phytophthora cactorum prezimljava u površinskom sloju zemljišta. Zaraza se prenosi  pomoću vode, dok u voćnjak dospijeva prilikom njegovog osnivanja zaraženim sadnicama. Vlažna trulež se vrlo brzo razvija na teškom i loše dreniranom zemljištu u slučaju povećane vlage. Drveće se inficira kroz rane, povrede i prirodne otvore. Jabuka je na tu zaraznu bolest najosjetljivija u periodu otvaranja pupoljaka i u fazi intenzivnog rasta. Osjetljivost ovisi o snazi podloge na kojoj je jabuka kalemljena, a podloga MM 106 je izuzetno osjetljiva na tog parazita.

Uzgoj otpornih sorti i pravilno navodnjavanje najbolja obrana

Suzbijanje vlažne truleži je izuzetno teško. Kao preventivu stručnjaci preporučuju uzgoj otpornih sorti, izbjegavanje podloge MM 106, pravilno navodnjavanje. Mica Stajić napominje da treba tražiti nezaraženo zemljište, dobre strukture i drenaže, dok se sadnja zdravih sadnica podrazumijeva. Kada je riječ o kemijskoj zaštiti, savjetuje korištenje spojeva na bazi metalaksila i fosetil-aluminij.

Foto: plantix.net


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Vlažna trulež Phytophthora cactorum Korijen Korijenov vrat Jabuka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.