Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 19.05.2016. 14:30

Sezona je jagoda, cijena je svakim danom niža!

Na površini od jednog hektara obitelj Mrkonjić o jagodama je vodila brigu onako kako pravila nalažu. No, kiša i mraz ostavili su traga.

Foto: vverve/bigstockphoto.com
  • 2.491
  • 219
  • 0

Na površini od jednog hektara obitelj Mrkonjić o jagodama je vodila brigu onako kako pravila nalažu. No, kiša i mraz ostavili su traga na jagodama, dobile su bolest, šteta je velika.

Nema ispravka, jagoda se baca jer nema od nje više ništa. Od ukupne površine, oko 10% je uništeno od mraza i kiše, žali se obitelj Mrkonjić.

Niko Mrkonjić iz Vinkovaca danas se okrenuo samostalnoj borbi na nelojalnom tržištu. Prevelik je uvoz, a mi nikako da se udružimo da budemo jači, ističe Niko.

Pod jagodama je 10 do 15 hektara zemlje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U početku crnica i nije obećavala dobre urode, no ipak se pokazalo da ova kultura uspijeva na ovim prostorima.

Navodnjavanje kap na kap

Na početku sezone kupac bi za košaricu jagode trebao izdvojiti 15 kuna, no svakim danom prodaje cijena je niža. Za vraćanje uloga od 200.000 kuna, koliko je obitelj Mrkonjić uložila, ni ona prvotna cijena nije dovoljna. Idealna cijena bi bila nekih 18 kuna, ističe Mrkonjić.

Iako su svibanjske kiše natopile zemlju, za svaki slučaj Mrkonjić ima improvizirani bazen dubine tri metra, u kojem se nalazi 250 kubika vode za sustav navodnjavanja kap na kap.

U proizvodnji su oprezni, jer prije nego naiđe vremenska nepogoda, jagode se zaštite folijom. Rastući u takozvanim tunelima budu zaštićene od vanjskih loših utjecaja, jer jagodama za slatkoću, ali i izgled, odgovara temperatura od 25 celzijevih stupnjeva.

Proizvođačima jagoda ne preostaje ništa drugo nego svakoga jutra u berbu, ukoliko nebo dopusti.

Foto: vverve/bigstockphoto.com


Tagovi

Jagode Proizvodnja Nasad Mrkonjić Mraz Šteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]