Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta nasada voća
  • 03.08.2016. 16:30

Savjetovanje o podizanju kvalitete nasada voća

Savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma 20016-2019 traje do sredine kolovoza!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 1.018
  • 49
  • 0

Republika Hrvatska ima vrlo povoljne uvjete za proizvodnju različitih vrsta voća. S obzirom da svojim zemljopisnim položajem obuhvaća mediteransko i kontinentalno područje, ona ima niz usporednih prednosti za racionalnu i vrlo uspješnu voćarsku i rasadničarsku proizvodnju.

Najzastupljenije voćne vrste koje su se proizvodile u RH tijekom 2014. godine bile su jabuke, mandarine, višnje i šljive. Ipak, ne proizvodi se dovoljno voća za vlastite potrebe, s izuzetkom trešnje, višnje i mandarine.

Značajnu ulogu u razvoju voćarske proizvodnje imaju potpore za podizanje novih nasada, ali i potpore rasadničarskoj proizvodnji.

Otvoreno savjetovanje do sredine kolovoza

Ministarstvo poljoprivrede javlja kako je otvoreno novo online savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštićavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Cilj Programa je osigurati visoku genetsku čistoću i zdravstvenu ispravnost domaćeg reprodukcijskog voćnog sadnog materijala agruma, jezgričavog i koštičavog voća, što je temeljna pretpostavka sigurne, održive i konkurentne voćarske proizvodnje. Savjetovanje je otvoreno do 16.8.2016.

Ministarstvo poljoprivrede javlja kako je otvoreno novo online savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštićavih voćnih vrsta!

Korisnici sredstava ovog Programa su Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku (ZMKDU) i Poljoprivredni institut Osijek (PIO) u Osijeku kao jedini subjekti koji imaju materijalne uvjete, kvalificirane djelatnike i geografsku poziciju za provedbu aktivnosti Programa.

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Programu sudjeluje kao stručno znanstvena potpora, te provodi laboratorijske analize sukladno potrebama i propisima iz područja biljnog zdravstva.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Potpore Sadni materijal Voćarstvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."