Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj trešnje
  • 24.11.2018. 16:30

Samooplodne sorte trešnje nisu za uzgoj u monokulturi

Kada su pedesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj stvorene prve samooplodne selekcije trešnje kao izrazito stranooplodne vrste, to je predstavljalo, da tako kažemo, pobjedu znanosti nad prirodom. Suvremena proizvodnja trešnje danas se ne može zamisliti bez samooplodnih sorti.

Foto: Sanja Radičević
  • 8.224
  • 79
  • 0

Trešnja je voćka koja je za relativno kratko vrijeme, koje se mjeri desetljećima, prešla razvojni put od ekstenzivne do izrazito profitabilne vrste, čiji su plodovi i sadnice konstantno traženi na tržištu. Suvremeni oplemenjivački programi, vrlo razvijeni u Kanadi, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, usmjereni su na stvaranje sorti trešnje izuzetne krupnoće i atraktivnosti ploda, različitog vremena sazrijevanja, odgovarajućeg habitusa (smanjena bujnost i otvoreni kutevi grananja) i rodnosti. Jedan od značajnih oplemenjivačkih ciljeva kod trešnje je stvaranje samooplodnih sorti.

Značajno dostignuće znanosti

Prvi samooplodni sijanci trešnje stvoreni su kontroliranim oprašivanjem uz prethodno zračenje peludi očinske sorte, čime je započeo novi pravac u oplemenjivanju trešnje. Primijenjena metoda je dovela do pozitivne mutacije čija je bit u svladavanju barijere koja se u prirodi javlja pri oprašivanju cvjetova vlastitom peludi, ili peludi genetički bliskih sorti (križanje u srodstvu). Sorta Stella je prva samooplodna trešnja, a poslije nje je stvoren čitav niz drugih, bez kojih se proizvodnja danas ne može zamisliti.

Suvremena proizvodnja trešnje se i dalje oslanja na potencijal kvalitetnih samobesplodnih sorti, čiji se uzgoj bazira na odabiru oprašivača odgovarajuće kompatibilnosti. S druge strane, samooplodne sorte mogu zametati plodove pri oprašivanju vlastitom peludi, a pri tome su istovremeno univerzalni oprašivači za samobesplodne sorte.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Komercijalni značaj i izbor samooplodnih sorti

Uzgoj većeg broja sorti trešnje, posebice ako se radi o većim površinama (plantažni nasadi), preporučuje se iz više razloga - sukcesivno sazrijevanje i osiguranje tržišta plodovima u širem vremenskom rasponu, racionalno organiziranje berbe kao kritične faze u proizvodnji, smanjenje proizvodnog rizika uslijed slabije rodnosti sorti u pojedinim sezonama, itd. 

Koje samoplodne sorte odabrati?

Jedan od najznačajnijih razloga za uzgoj većeg broja sorti je njihovo međusobno oprašivanje i oplođenje, a upravo se iz tog razloga preporučuje sadnja barem jedne samooplodne sorte u nasadu. Kao samooplodne sorte koje su pokazale značajnu kvalitetu ploda i druge dobre proizvodne osobine u eksperimentalnim i proizvodnim nasadima u višegodišnjem periodu, mogu se preporučiti (po redoslijedu sazrijevanja) Early StarCeleste, New Star, Grace Star, Santina, SunburstSandra Rose, Lapins, Big Star, SweetheartAlexStaccato

Iako se ranije smatralo da se samooplodne sorte trešnje mogu uzgajati u monokulturi, ovakav način uzgoja se danas ne preporučuje, budući da i samooplodne sorte bolje rezultate daju pri oprašivanju peludi drugih sorti. Stoga se uglavnom primjenjuje koncept sadnje najmanje tri međusobno kompatibilne sorte, čime se osigurava stabilna rodnost u nasadima trešnje.

Nedostatak - preobilna rodnost

Kao nedostatak samooplodnih sorti trešnje uglavnom se navodi sklonost preobilnoj rodnosti zbog koje plodovi ostaju sitniji, a što je posebice izraženo ako su sorte kalemljenje na podlogama slabije bujnosti (Gisela 5). Ovom problemu se pristupa s aspekta odgovarajućih pomotehničkih mjera (rezidba), kao i kemijskog prorjeđivanja, koje je svoju primjenu u nasadima trešnje našlo upravo kod samooplodnih sorti.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Sorta Oprašivanje Samooplodnost Kompatibilnost Nasad Rodnost


Autorica

Sanja Radičević

Više [+]

Dugogodišnji znanstveni radnik Instituta za voćarstvo. Glavna i odgovorna urednica znanstvenog časopisa Voćarstvo. Tijekom dosadašnje karijere publicirala preko 150 bibliografskih jedinica u časopisima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)