Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 03.10.2014. 13:50

S tržišta se povlače tone jabuka i mandarina!

Obavijest proizvođačima voća i povrća o provedbi delegirane Uredbe komisije od 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća!

  • 830
  • 79
  • 0

Kako bi se spriječilo da postojeća situacija na tržištu, koja je posljedica Odluke Ruske federacije od 07. kolovoza 2014. godine o zabrani uvoza određenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Europske unije, preraste u ozbiljniji ili trajniji poremećaj, Europska komisija donijela je Delegiranu Uredbu Komisije (EU) br. 1031/2014 оd 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite su mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti. Države članice dobile su mogućnost da kroz provedbu jednog ili više postupaka, na najučinkovitiji način iskoriste količine voća i povrća dodijeljene svakoj pojedinoj državi članici.

Pravilnik o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća (Narodne novine br. 117/14) kojim se uređuje provedba Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 1031/2014 оd 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Izvanredne mjere pomoći propisane Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 1031/2014 i navedenim Pravilnikom uključuju mjere povlačenja voća i povrća u razdoblju od 30. rujna 2014. do datuma kada će količine iz Priloga I Pravilnika biti iskorištene ili do 31. prosinca 2014. godine, ovisno o tome što bude prije.

Dodijeljena maksimalna količina od 1.050 t za jabuku i 7.900 t za mandarinu

Financijska pomoć Europske unije dodijelit će se u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske federacije. Za svaku državu članicu te količine su izračunate na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju.

Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 1031/2014 napravljena je raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama. Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 1.050 t za jabuku i 7.900 t za mandarinu. Pored ovih količina svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 t za jedan ili više sljedećih proizvoda (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, kornišoni, gljive roda Agaricus, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine i mandarine).

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodijeljene Republici Hrvatskoj dodane su na 1.050 t za jabuku tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 4.050 t za jabuku i 7.900 t za mandarinu.

Kako bi proizvođačima jabuka i mandarina te primateljima (centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolničke ustanove, kaznena tijela, humanitarne organizacije) olakšali provedbu Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 1031/2014, napravljen je Vodič o provedbi dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća i Grafički prikaz postupka povlačenja s tržišta.


Dokumenti


Tagovi

Ruske sankcije Mandarine Jabuke Pravilnik Uredba komisije Europska komisija Zabrana uvoza Izvanredne mjere Zelena berba Povlačenje s tržišta Višak voća Mandarine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."