Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumske jagode
  • 25.09.2017. 07:30

S 500 sadnica šumskih jagoda protiv bolesne jetre

Premda neki šumske jagode poistovjećuju s korovom, za šezdesetogodišnju Maju Bijelić one predstavljaju biljku koja je zbog ljekovitih svojstava, mirisa i okusa vrijedna zlata. Iz tih se razloga, i ove jeseni odlučila na presađivanje stotinjak zaperaka kako bi ih uzgajala pod još većim površinama.

Foto: Pixabay/Antranias
  • 1.020
  • 122
  • 0

Premda neki šumske jagode poistovjećuju s korovom, za šezdesetogodišnju Maju Bijelić one predstavljaju biljku koja je zbog ljekovitih svojstava, mirisa i okusa vrijedna zlata. Iz tih se razloga, i ove se jeseni odlučila na presađivanje stotinjak zaperaka kako bi ih uzgajala pod još većim površinama.

"Ove su višegodišnje zeljaste biljke koje rastu kao dio obitelji ruža fleksibilne zbog čega mogu napredovati kako na punom suncu, tako i u djelomičnoj hladovini, a da se pri tom lako razmnožavaju. Zbog toga možete od jedne biljke vrlo brzo dobiti više njih, a potom ih presađivati. Govorimo li o sadnji, bitno je napomenuti da je zaperke potrebito odvojiti s korijenom te ih kao takve posaditi u zemlju pognojenu kompostom ili stajnjakom, a potom ih ogrnuti slamom kako bi ih tijekom hladnih dana zaštitili, a tijekom toplih održali relativno vlažnim i čistim.

Tako ćete izbjeći i okopavanje, oko kojeg, uz branje dosta posla. Iako im je potrebno posvetiti puno više vremena nego običnim jagodama, ako govorimo o branju, isplati ih se uzgajati jer su koristan pokrivač zemlje namijenjen samo dobrim gurmanima", objašnjava Maja kojoj sok od divljih jagoda pomaže u liječenju tegoba s jetrom, a dobre su još, tvrdi ona, i za razne druge bolesti te zdravstvene komplikacije poput dijabetesa, gihta i visokih razina kolesterola.

"Svježe ubrane jagodice izmiksam u sokovniku te sok pijem svako jutro prije jela. Do istog mi nije teško doći jer se dičim s oko 500 sadnica u okviru pola jutra zemlje. Sretna sam što iz godine u godinu s uspjehom proširujem proizvodnju, te tako mogu proizvoditi više ljekovitog napitka", dodaje Maja koja je prve sadnice jagoda dobila od pokojne tetke prije više od jednog desetljeća, a potom ih, strpljivo i revno, baš onako kako priliči pravoj gospodarstvenici, godinama razmnožavala i presađivala te tako radila na obnavljanju nasada.

Foto: Pixabay/Antranias


Tagovi

Šumske jagode Uzgajanje šumskih jagoda Sadnja jagoda


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]