Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 02.04.2018. 15:00

Rezidbom malinjaka do boljeg i kvalitetnijeg uroda

Rezidba malinjaka je agrotehnička mjera koja se provodi da bi se nasad podmladio, odnosno da bi se odstranili bolesni i izumrli izdanci, te da bi se rodnim ostavilo dovoljno prostora i hraniva da ostvare očekivan prinos. Evo nekoliko savjeta stručnjaka kako to napraviti.

Foto: Flickr / Greg Glover
  • 2.599
  • 225
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Dalibor Cvetanović, rezidba jednorodnih sorti maline, koje rode na dvogodišnjim izdancima se sastoji iz sljedećih operacija: 

  1. izbor zdravih i dobro razvijenih izdanaka, koji će donijeti urod i uklanjanje ostalih suvišnih izdanaka;
  2. skraćivanje već odabranih izdanaka na potrebnoj visini;
  3. uklanjanje prve serije izdanaka;
  4. uklanjanje izdanaka koji su donijeli urod.

Selekcija rodnih izdanaka od svibnja do početka nove vegetacije

Cvetanović napominje da se u malinjaku, svake godine, formira određeni broj izdanaka (znatno veći od potrebnog za normalni urod), pa zato sve suvišne izdanke proizvođači trebaju ukloniti, da bi preostali imali povoljne uvjete za svoj daljnji razvoj. Prve serije izdanaka moraju se odstranjivati sve do sredine svibnja, a to ovisi od lokaliteta nasada i primijenjene agrotehnike. On dodaje da se selekcijom utvrđuje koji izdanci su rodni i naglašava da izbor rodnih izdanaka počinje sredinom svibnja i traje do početka nove vegetacije.

Odstraniti smrzle izdanke

Na početku nove vegetacije, odnosno odmah po završetku perioda hladnog vremena, proizvođači malina trebaju krenuti u odabir i vezivanje izdanaka koji će donijeti urod. Dalibor Cvetanović savjetuje uzgajivačima da odaberu zdrave i dobro razvijene izdanke, koji se nisu smrznuli tijekom zimskog razdoblja. On ističe da broj izdanaka po dužnom metru treba biti od šest do devet ili od dva do tri po sadnom mjestu, napominjući da sve ostale izdanke treba ukloniti rezdibom do osnove korijenovog sustava i nakon toga iznijeti iz nasada.

Ukloniti izdanke koji su već rađali

Nakon odabira, izdanke je potrebno privezati za žice, a poslije vezivanja svaki od njih treba skratiti na dva do tri pupoljka iznad žice. Cvetanović savjetuje da se poslije berbe skrate svi izdanci koji su donijeli urod, da ne bi smetali mladim izdancima u njihovom daljnjem razvoju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinjak Rezidba Voćarstvo Dalibor Cvetanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!