Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 01.03.2009.

Rezidba voćaka

Rezidba osigurava redovitu i kvalitetnu rodnost

  • 68.130
  • 3.291
  • 0

Obilne kiše i snijeg ove zime učinile su nam brojne voćnjake nepristupačnim, uglavnom zbog neodržavanja kanala i loše regulacije vodnog režima u tlu, tako da većina poljoprivrednih proizvođača rezidbu, koja predstavlja vrlo važnu agrotehničku mjeru nije završila.

Rezidba raznih voćnih vrsta koje su prisutne na našem području (višnja maraska, breskva i nektarina, jabuka i dr.) započne kod većih voćnih proizvođača neposredno nakon opadanja lišća, kako bi do početka kretanja vegetacije završili ovu vrlo važnu agrotehničku mjeru.

Osnovni ciljevi rezidbe

Zašto režemo i koja su najosnovnija pravila rezidbe? Voćku režemo kako bismo osigurali redovitu i kvalitetnu rodnost, a učinak reza se pozna po rodnosti, dakle rodnost je najbolja ocjena stručnosti rezača. Rodnost se ne odnosi samo na rod u godini reza, već na rodnost u kontinuitetu kroz čitav životni vijek voćke (20-25 godina). Dakle, osnovni cilj rezidbe je obnavljanje rodnog drveta i mladica s vegetativnim pupovima, razmještaj grana i ogranaka tako da se nesmetano osvjetljava lišće osobito na donjim dijelovima voćke te odstranjivanje onih grana čiji položaj narušava uzgojni oblik i općenito uravnoteženost voćke.

Svaka voćna vrsta ima svoje specifične zahtjeve u rezidbi obzirom na podlogu i najprikladniji uzgojni oblik. Prema životnoj dobi razlikujemo rezidbu mladih voćaka, koja je usmjerena na formiranje uzgojnih oblika (vaza, piramidalna krošnja, palmeta i dr.) i rezidbu rodnih voćaka koja je usmjerena na regulaciju vegetativnog i reproduktivnog razvoja, odnosno osiguranje redovne i obilne rodnosti visoke kvalitete plodova.

Zimsku rezidbu mladih voćaka svodimo na najmanju moguću mjeru. Uglavnom se uklanjaju jednogodišnje mladice pri vrhu kosturnih grana, prorjeđuju se mladice te uklanjaju neke jače suvišne grane koje imaju nepoželjan položaj. Za sve voćne vrste u formiranju poželjnija je ljetna rezidba, a za marelicu (kajsiju) koja vrlo nepovoljno reagira na rez, ljetna rezidba je poželjna i u fazi pune rodnosti.

Primarne kosturne grane

Zimska rezidba rodnih voćaka kod ostalih voćnih vrsta važnija je nego ljetna. Prije rezidbe voćku treba dobro pregledati, uočiti raspored kosturnih grana te odnos rodnih grančica i mladica s vegetativnim pupovima. Sama voćka nam govori gdje, kako i koliko treba rezati. Najvažnije je naučiti uočiti provodnicu od vrha do dna, uočiti primarne kosturne grane od vrha do dna i na njima odstraniti suviše jake grane, osobito one koje rastu uspravno prema unutrašnjosti krošnje, zatim one jednogodišnje izboje pri vrhu kosturnih grana, ali ne produljnice tih grana i kao posljednje prorjeđujemo rodne grančice. Po pravilu se grane odstranjuju do kraja - ne prikraćuju se. Primarne kosturne grane što god su niže moraju biti dulje, tako da voćka u cjelini ima izgled trokuta. Skraćivanje grana se provodi tako da se svedu na granu nižeg reda pa se od te grane sve što je naviše odreže. Takvim rasporedom grana omogućujemo osvijetljenost svih dijelova krošnje.

Rezidba se obavlja oštrim voćarskim škarama ako režemo izboje debljine do 25 mm. Deblje grane režemo pneumatskim škarama ili jednostrukim voćarskim pilama.

Rezidba masline

Što je s rezidbom masline?

Rezidba masline na rod teoretski se može obaviti u razdoblju od berbe pa do vidljivih znakova početka vegetacije, odnosno do mjeseca travnja. No, budući da masline vrše razvrstavanje (diferencijaciju) pupova na cvjetne (koji daju rod) i drvne (koji daju novi izboj) u većem dijelu našeg klimatskog područja tijekom veljače, preporučljivo je maslinu rezati nakon tog razdoblja, u mjesecu ožujku pa i u travnju. Ako pogledamo sada naše maslinike uočit ćemo nestrpljivost naših maslinara da čim prije obave tu vrlo važnu agrotehničku mjeru u masliniku. Upravo ta ranija rezidba (gubitak dijela lišća koje stvara hranu i gubitak grančica) može biti presudan za razvrstavanje pupova, naravno, u korist drvnih, tako da zapravo uzgajamo maslinu radi drva, a ne radi ploda. Postoje još neka pravila koje je potrebno usvojiti ako želimo imati rodan i zdrav maslinik. Rezidba se ne smije obavljati kada je stablo mokro (neposredno poslije kiše ili ako je velika rosa) jer je voda prenosnik uzročnika bolesti, napose raka masline, koji lako preko rana ulaze u tkivo stabla.

Bez obzira na to obavlja li se rezidba škarama ili pilom, rez mora biti pravilno napravljen i to: mora biti što više kružnica okomita na smjer, odnosno položaj grane te treba biti obavljen bez ostatka - štrljka. Rez napravljen pilom treba prvo zagladiti voćarskim nožem, a potom premazati voćarskim voskom. Ako maslinar poštuje navedena pravila rezidbe, nastale rane će zacijeliti, a u suprotnom moguće je sušenje i propadanje grančica i grana.

Odstraniti vodopije

U rezidbi masline postoje i određene pravilnosti kojih se treba pridržavati, a proizlaze iz specifičnosti rasta i razvoja masline, kao što je bazitoničnost masline koja znači zapravo da se izboji iz osnove grane ili debla uvijek brže i jače razvijaju od izboja koji su udaljeniji od osnove. Potrebno je poštovati redoslijed u odnosu na stablo: rezidba počinje od vrha stabla (grane) prema dnu, nikako obratno, jer je tako manja vjerojatnost da se napravi pogreška. Grana odrezana na donjem dijelu stabla ili na osnovnoj grani neće više potjerati. Zato uklanjanje grančica pri dnu glavnih grana valja provoditi smišljeno i oprezno, jer njihovim odstranjivanjem taj dio krošnje ostaje prazan, tj. ne obnavlja se. Tom se rezidbom stablo ili grana tjera u visinu.

Pri rezidbi treba: odstraniti sve vodopije, prorijediti drvne izboje (one najslabije i one najbujnije), prorijediti gustu krošnju odnosno granu, prorijediti dio rodnih izboja, ukloniti izrođene grane (grančice) tzv. "rezom unatrag".

Ljubitelji ove plemenite vrste često pitaju što je to "rez unatrag" i u takvoj terminologiji se teško snalaze i često prave pogreške. "Rez unatrag" tehnika je rezidbe kojom se vrši pomlađivanje izrođenih i iscrpljenih grana na način da se odstranjuju vršni izrođeni dijelovi grana i tako potiče stvaranje novih rodnih izboja. Osim toga ovim rezom sprječavamo ogoljavanje grana i stvaranje roda samo na krajevima krošnje.

Autor: Gordana Dragun


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Zadarski list


Tagovi

Voćarstvo Maslinarstvo Maslina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️