Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba lijeske
  • 16.01.2021. 10:30

Rezidba lijeske: Ostavite rodne grane u obliku riblje kosti

Lješnjak nije laka kultura za uzgoj, bez obzira što mnogi misle suprotno. Posljednjih godina najviše se podižu nasadi lijeske i oraha jer kod proizvođača prevladava uvjerenje da oko njih nema puno posla, što nije točno.

Foto: Depositphotos/schigirin91@gmail.com
  • 9.776
  • 377
  • 1

Lješnjak, iako ima manje zaštitnih tretmana od jabuka, krušaka, šljiva, također treba orezati, pokositi travu, iznijeti grane i slično, što nije lako, naročito nakon starosti nasada od pet godina i više, kada je stablo prije svega dosta široko, ako je u pitanju grmoliki način uzgoja.

Prvih godina nakon sadnje ostavlja se četiri do pet izdanaka i oni će biti nositelji rodnosti, a više grane se režu da bi došlo do razgranjenja, odnosno, pojačanog rasta i formiranja grma.

Ukloniti višak izdanaka iz sredine grma

Najteža je zimska rezidba stabala starih pet godina i više jer je potrebno obaviti dosta rezova iz sredine grma, odnosno, izdanaka koji su narasli iz spavajućih pupoljaka. Izdanci se režu do osnove, a ostavi se jedan ili dva koji će biti zamjena onim starim koji plodonose nekoliko godina ili koji se, eventualno, osuše u narednim vegetacijama.

Prva misao koju treba imati na umu prilikom orezivanja je da unutrašnjost grma bude čista i osvijetljena jer, u tom slučaju, neće biti velikog pritiska bolesti i štetnika. Tijekom vegetacije, naročito ako je vlažna godina, doći će do pojačanog rasta novih izdanaka i zato je potrebno napraviti ljetno orezivanje, odnosno, eliminirati većinu novih koji se jave. U tom slučaju, kada se zimi radi ova agrotehnička mjera, ide brže i svodi se na rezidbu manje visokih izdanaka koji su izrasli nakon što ste ovo odradili na ljeto.

Grane u obliku riblje kosti - idealna rezidba

Ako je grm visok, uklanjaju se visoke grane na način da se prevedu na jednu bočnu i to onu koja ide prema drugom redu, ne u unutrašnjost krošnje. I na ovaj način dobivamo više svjetlosti. Lijeska rađa na dvogodišnjim i starijim grančicama koje su u obliku riblje kosti. Dakle, ako one izgledaju kao riblja kost, to znači da ste dobro radili prethodne rezidbe. Optimalna dužina je oko 30 centimetara, ali nije dobro da ih se ostavi puno da ne bi došlo do formiranja većeg broja sitnijih plodova.

Nešto teže ide zimsko orezivanje stabala starih 5 ili više godina (Foto: Bojan Kecman)

Zato se prorjeđuju i to svaka druga ili treća. Grane kraće od 10 centimetara ili duže od 30cm, nisu poželjne jer se formiraju manji plodovi. Muški cvjetovi su rese dok su ženski crvenkasti i nalaze se na istim granama kao i muški. Muški ostaju tijekom zime, a pelud se prenosi zimi i u proljeće, vjetrom. Do oplodnje dolazi u svibnju, najkasnije lipnju.

Uzgoj lijeske kao stabla - veći prinosi

Ova voćna vrsta može se uzgajati i kao stablo s krošnjom u obliku vaze. Rezidba je, u tom slučaju, slična kao i kada je u obliku grma, u dijelu koji se odnosi na prozračnost i osvijetljenost unutrašnjosti kao i ostavljanje dvogodišnjih i starijih rodnih grančica. Deblo bi trebalo biti visoko od 60 do 80 centimetara, a nakon toga počinju rodne grane.

Malo tko u našim krajevima uzgaja lješnjak u obliku stabla ali će se, u narednom periodu, vjerojatno širiti takav vid uzgoja jer je rodniji od grmolikog oblika.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Riblja kost Rese Rezidba lijeske Oplodnja lješnjaka Zimska rezidba Uzgojni oblik Grmoliko oblik Oblik vaze Lijeska


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.