Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 27.02.2021. 09:00

Rezidba krušaka lakše se izvodi kada je podloga dunja

Kruške cijepljene na dunji, zauzimaju sve više mjesta u domaćim rasadnicima i voćnjacima. I rezidba je jednostavnija, iako je veći broj sadnica po hektaru.

Foto: Bojan Kecman
  • 862
  • 363
  • 0

Uzgoj na podlozi divlje kruške lakše podnose teška i siromašnija zemljišta, ali plodovi su lošije kvalitete, a ako su na podlozi dunje, zahtijevaju rastresita tla, dobro opskrbljena hranjivim tvarima. Međutim, većina klonova dunje teže podnosi višak vapna u zemljištu, za razliku od onih na divljoj kruški.

Veliki broj sadnica po hektaru

Dunja MA i BA 29 najčešće su osnove za krušku. U takvim voćnjacima neophodna je armatura zbog guste sadnje, odnosno velikog broja sadnica. Razmak između voćaka kreće se od 50 do 80 centimetara. Zato je važno znati obaviti rezidbu na ovoj podlozi.

Orezivanje je lakše u odnosu na ono kod krušaka cijepljenih na divljoj krušci jer su stabla manje bujna, bez mnogo vodopija. Međutim, problem rezačima može predstavljati veći broj stabala po hektaru i osjećaj da se sporo kreću, iako se radi manji broj rezova.

Postići oblik riblje kosti

Kao najbolji uzgojni oblik za stablo ove voćne vrste na podlozi dunje preporučuje se vretenasti grm. Kod ovog tipa, rezidbom nakon sadnje u prve tri godine mora se postići da bočne skeletne grane, koje bi trebale biti pod kutom od 90 stupnjeva, imaju oblik "riblje kosti", odnosno da jednogodišnje i dvogodišnje bočne grančice na njoj nalikuju na riblje kosti od njenog početka do kraja. Na vrhu je poželjno da se završavaju rodnim pupoljkom.  

Poželjno je da na kraju bude rodni pupoljak

Potrebno je četiri do pet bočnih grana koje se mogu formirati već od 50 centimetara iznad zemlje, odnosno u prvoj zoni, zatim isto toliko grana u sredini stabla, ali kraćih u odnosu na prvi nivo. Pri vrhu se ostavlja nekoliko kraćih rodnih grančica ili takozvanih naboranih (od pet do 15cm) ili krutih (sa jednim cvjetnim pupoljkom na vrhu). Na njima će se formirati krupni plodovi, a na vrhu se ostavljaju i najviše dvije do tri vite rodne grančice, koje su duže od 15 centimetara, od kod kojih jedna preuzima ulogu provodnice.

Ne koristiti KAN u više navrata

Nastojte da se grane susjednih stabala nakon rezidbe ne dodiruju, a prije nje obavezno učinite dezinfekciju škara. U lipnju se može početi s ljetnim orezivanjem, kako bi se omogućila bolja osvjetljenost i prozračnost krošnje, kao i dovoljno tvari za veću krupnoću plodova. Mnogi voćari griješe jer tijekom vegetacije znaju i po tri puta prihranjivati stabla KAN gnojivom. U tom slučaju, posebice ako je ljeto sušno može doći do jačeg oslobađanja dušika u jesen što uzrokuje novi rast mladica, njihovo slabije odrvenjavanje i lošiju pripremu za zimski period, zbog čega je moguće izmrzavanje.

Osim toga, doći će do nekontroliranog rasta mladica, kao i veće bujnosti, teže ljetne rezidbe i jačeg napada bolesti i štetnika. Umjesto tri puta dovoljno je jednom staviti KAN, najbolje tijekom cvjetanja ili odmah poslije završetka ove faze kako bi voćka održala zametnuti broj plodova. Naravno, prije toga, neophodno je obaviti barem dva folijarna tretmana hranjivima s fosforom, cinkom, borom i magnezijem, koji su najvažniji za bolju oplodnju cvjetova.    


Tagovi

Podloga dunja Dunja MA BA 29 Riblja kost KAN gnojivo Vretenasti grm Rezidba kruške


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]