Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šipka
  • 16.01.2023. 07:30

Redovna rezidba šipka ključna za dobar urod - kako ju obaviti?

Obavlja se dok vegetacija miruje. Osim sanitarne rezidbe, formira se i održava grm.

Foto: Depositphotos/Forgem
  • 4.160
  • 201
  • 0

Nasadi šipka se sve češće mogu vidjeti u našim krajevima. Ova vrsta se odlikuje velikom otpornošću, a može dobro uspijevati na različitim tipovima zemljišta. Plodovi se koriste kao čaj ili se od njih priprema marmelada koja je vrlo cijenjena.

Kako bi osigurali dobar urod krupnih plodova neophodno je redovno provoditi rezidbu. Raste u formi grma i najčešće se plantažno uzgajaju sorte koje ne zahtijevaju armaturu i nemaju trnje što olakšava berbu i druge radove. Može dostići visinu od 2 do 3 m. Obično se sade u formi špalira na lokacijama koje su osunčane.

Obavite rezidbu prije kretanja vegetacije

Za rezidbu uvijek koristite dezinficiran, oštar alat i dobre rukavice.

Već poslije sadnje izbojci se prikraćuju. Kod snažnijih sadnica prikraćivanje je na pet, a kod slabijih na dva do tri pupoljka. Osigurajte da je vršni pupoljak na vanjskoj strani kako bi se otvorio i formirao rastresit grm.

Kako napraviti pekmez od šipka?

Najpovoljnije vrijeme je dok vegetacija miruje. U proljetnom terminu radove obaviti krajem veljače i početkom ožujka. Plodovi se formiraju na vrhu jednogodišnjih mladica koje se formiraju na dvogodišnjoj i trogodišnjoj grani. Kako bi osigurali dobar rod i krupne plodove potrebno je obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve stare izboje koji su plodonosili.

Plodovi će biti krupniji ako redovito orezujete grm (Foto: M.C.C.)

Ne dozvolite zagušenje grma

Pravilnim planiranjem rezidbe usklađuje se rast izdanaka, mladica i formiranje rodnih pupoljaka, cvjetanje i formiranje plodova. Uklanjaju se svi suvišni i oštećeni izdanci, kao i oni slabiji, tanji, niži. Ne treba dozvoliti zagušenje grma, posebno njegove unutrašnjosti.

Grm treba biti prozračan, da kroz njega prolaze svjetlost i osigura dobra ventilacija. Ostavljeni izdanci se prikrate na visinu oko 2,5 m. Za jak grm će biti dovoljno 10 do 15 rodnih izdanka.

Kao i kod ostalih voćnih vrsta rezidba može biti sanitarna, u cilju formiranja i održavanja. Obavlja se u rano proljeće ili jesen prije kretanja vegetacije.

Pravo je vrijeme za sanitarnu rezidbu stabala

Kada kod mladog šipka i pogriješite u prve dvije ili tri godine ne trebate strahovati, jer će se regenerirati. Naravno, u slučaju da u potpunosti ne uništite sadnicu. Na početku razvoja izdanci se mogu prikratiti oštrije kako bi formirali sferičan oblik grma, dok se kasnije ostavljaju duži.


Tagovi

Plantažni uzgoj šipka Rezidba šipka Nasad šipka Orezivanje Grm Prozračnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.