Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krepenc
  • 30.10.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Ravna Gora

Razmišljali o lavandi, uložili u aroniju od koje na OPG Krepenc ne odustaju

OPG Krepenc uspješno je aplicirao na natječaj za podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja još prije 3 godine. To im je, kažu Tomislav i Dijana, bio poticaj da se još više trude kako bi bili sve bolji, konkurentniji i kreativniji.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.877
  • 491
  • 0

"Ovogodišnja je berba aronije bila izvrsna. Pomoć je došla sa svih strana te se želim posebno zahvaliti roditeljima, prijateljima, susjedima, ali i svima koji nam na bilo koji način pomažu. Godina je bila rodna, u srpnju je bilo dovoljno kišnih, a u kolovozu sunčanih dana, tako da su bobice dobile sve što im treba. Bile su debele, sočne i slatkaste. To su primijetila i djeca koja su sudjelovala u branju kroz igru.

Drago nam je da su im plodovi bili ukusni, a nama je to bila naznaka da će i proizvodi biti primamljivi zahtjevnim nepcima potrošača“, zahvalan je Tomislav Krepenc, nositelj OPG-a Krepenc osnovanog 2014. godine.

Tomislav je, otkriva nam, od djeda naslijedio nešto obradive zemlje. Sa suprugom Dijanom razmišljao je neko vrijeme što s naslijeđenom zemljom jer im je bilo žao ostaviti ju neiskorištenu. U početku su razmišljali o lavandi, ali s obzirom na sastav zemlje, ipak su odlučili uzgajati aroniju koja je izuzetno dobro prilagođena goranskoj klimi. Obitelj Krepenc živi u malom goranskom mjestu, Ravnoj Gori, koja se smjestila na 700 m nadmorske visine gdje zime znaju biti prilično oštre.

Aronija je, kažu supružnici, dobro prilagođena goranskoj klimi 

Ponekad mjesecima bez pauze bude snježnog pokrivača, a posebno se sjećaju 2018. godine kada je dva metra snijega agresivno lomilo stabljike njihovih biljaka. Te godine berba je bila slaba, a biljke su se morale prilično orezivati. Aronija se obično orezuje svakih 4-5 godina, no Tomislav i Dijana moraju pratiti prirodu i prilagoditi joj se.

Zemlju naslijedio od djeda i hrabro krenuo u poljoprivrednu proizvodnju

"Na početku poslovanja nabavili smo prvih 500 sadnica, no početnih 3.000 metara kvadratnih obradive površine ubrzo je naraslo na jedan hektar zajedno s novim nasadom. Zasadili smo još 1.000 sadnica sorte Nero pa sada imamo 1.500 grmova aronije, ali nađe se tu i drugih biljaka, najviše cvijeća. Kako sam po struci cvjećarka, ne mogu bez tulipana, narcisa, gladiola, a obožavam oko sebe vidjeti također nevene i suncokrete“, kaže vrijedna Dijana Krepenc koja, osim poljoprivrede i brige za dvoje djece, još i redovno radi u tvornici drvne industrije.

Poslovanje su si, kažu, olakšali prolaskom na natječaju za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" odnosno tipu operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja još prije tri godine. 

"Upravo smo u fazi završetka poslovnog plana kroz koji smo proveli nabavku traktora za održavanje svoja dva nasada aronije i dio za obradu i održavanje. Kroz projekt smo nabavili novih 1.000 sadnica aronije s kojima ćemo povećati proizvodnju soka i ostalih proizvoda. Nabavili smo još i kutije za berbu bobičastog voća, trimer kosilicu, bušač rupa za samu sadnju, aparat za vakumiranje proizvoda, nabavku potrebne ambalaže za finalne proizvode i zaštitnu mrežu protiv ptica kako nam ne bi odnijele sav trud. Tu su još i solarni kolektori koji će nam mnogo značiti za izvor tople vode“, navode supružnici Krepenc koji ističu da su natječaji za male poljoprivrednike izvrsna stvar koju treba pametno iskoristiti.

Poticaj da budemo bolji, konkurentniji i kreativniji 

"Dobili smo iznos u visini 15.000 eura što nam izuzetno puno znači za brže širenje i razvoj poslovanja. To nam je dalo vjetar u leđa i želju da se još više trudimo kako bi bili sve bolji, konkurentniji i kreativniji“, dodaju Dijana i Tomislav, dvoje mladih Gorana koji se raduju budućim izazovima.

Inače, Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, sirup, prah od aronije i liker neki su od proizvoda ove vrijedne obitelji. Karlin melem dobio je naziv po starijoj kćeri, a izvrstan je, kažu, za ogrebotine i opekline.

Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, sirup, prah od aronije i liker neki su od proizvoda obitelji

"Naš stopostotni matični sok koji smo nazvali Goranska aronija poznat je po tome što ne sadrži dodatni šećer, konzervans niti emulgator. Bobice aronije hladno prešamo i pasteriziramo kako bi dobili sok koji je izvrstan za jačanje imuniteta“, ističe Tomislav. Za one koji vole nešto slađe okuse, tu je voćni sirup koji u sebi ipak sadrži nešto šećera. OPG Krepenc nudi i razne druge proizvode, ali na tome ne staju, već svake godine u svoju ponudu ubace nešto novo. I upravo iz tog razloga kupcima su uvijek zanimljivi. Neki od njihovih proizvoda prešli su granicu Hrvatske, ali za sada je njihovo tržište ipak pretežito na domaćem teritoriju.

"Potražnja je velika za svim proizvodima, a matični sok je rasprodan već u zimskom periodu. Iz tog razloga odlučili smo se na povećanje nasada“, dodala je Dijana.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Krepenc Uzgoj aronije Ruralni razvoj Tomislav Krepenc Dijana Krepenc


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]