Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja maraska
  • 24.06.2013.

Ravnokotarska maraška postaje jedinstvena u Europskoj uniji

Pokrenuta zaštita izvornosti ploda višnje maraske na europskoj razini

Foto: RGBStock.com
  • 639
  • 30
  • 0

Udruga "Maraska" za poticanje uzgaja i proizvodnje proizvoda na bazi autohtone višnje maraske finalizirat će svoj projekt zaštite izvornosti dalmatinske višnje maraške koja raste na području od Paga do Brela kod Makarske, a najviše u Ravnim kotarima. Ministarstvo poljoprivrede već je odobrilo zaštitu i uskoro istječe rok u kojem su se treće strane imale pravo žaliti na zaštitu izvornosti, što do sada nitko nije učinio i po informacijama s terena neće. Time će ovdašnji proizvođači maraške, predvođeni tvrtkom Maraska, dobiti dragocjeni "input" za što bolje tržišno pozicioniranje svojih proizvoda na bazi višnje maraške u odnosu na konkurenciju. Sada treba iskoristiti dragocjeni potencijal, što će ovisiti o paralelno uloženom trudu kako privatnog tako i javnog sektora.

- Mi ćemo sada dobiti zaštitu izvornosti ploda na državnoj razini, a nakon toga idemo prema EU i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuti zaštitu izvornosti ploda na europskoj razini. Za sve proizvođače višnje maraške to znači da će njihovi proizvodi biti u prednosti pred drugim proizvodima od višnje iz cijele Europe. Razlog je što će imati autohtoni proizvod koji nitko drugi nema, nešto što je jedinstveno što je naš put da budemo konkurentni u Europi, kaže predsjednik Udruge Maraška Josip Ražov te dodaje:

- Da stvar bude bolja višnja maraška svoje najbolje rezultate daje upravo na ovom području. Plod postiže visoku razinu suhe tvari što je važno industriji za proizvodnju koncentrata. Primjerice za jedan kilogram koncentrata višnje maraške potrebno je 4,5 kilograma ploda, a za onoga od višnje od pet pa čak do sedam kilograma. Istraživanja su pokazala da koncentrat višnje maraške ne gubi svoja svojstva stajanjem, dok onaj višnje gubi. Zatim aroma naše maraške je jedinstvena, također znanstveni radovi dokazali su da po svojoj hranidbenoj zdravstvenoj vrijednosti spada u kategoriju supervoća.

Autor: Ante Vidović Foto: RGBStock.com


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Višnja marska Zaštita izvornosti Autohtoni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/