• Berba masline
  • 07.11.2015. 10:40

Rane berbe su silovanje prirode

"Rane berbe su silovanje prirode, ne treba prekidati lipidogenezu", govori Mirko Gugić, dekan Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.

  • 234
  • 10
  • 0

O nikad ranijoj berbi u Dalmaciji, ali i sumnjama u krađe ulja koje godinama ožive u vrijeme berbe, Meri Šilović, glavna urednica Masline, razgovarala je s Mirkom Gugićem, dekanom Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. "Rane berbe su silovanje prirode, ne treba prekidati lipidogenezu", govori Mirko Gugić.

Svake godine u ovo doba, po desetak maslinara s raznih strana zazove uredništvo Masline pitajući kako je moguće da su dobili od svojih maslina tako malo ulja, da su mislili da će biti puno više, kako oni mogu provjeriti da li ih je prevarilo, da li je moguće da im neko krade ulje.

Je li zelena berba bolja od normalne?

Zovu i pitajući jel’ vrijeme brati, kad je vrijeme, je li zelena berba bolja od normalne. Evo odgovora na sumnje i dileme. U Dalmaciji evo nikad ranija berba maslina. Vi tvrdite da su rane berbe zapravo silovanje prirode.

"Čim ste rekli rana berba, kazali ste da nešto s tom berbom nije u redu. U berbu treba ići kada je neka kultura spremna za berbu i to s obzirom na to za što tu kulturu mislite upotrijebiti. Ako plod masline berete zbog ulja, onda maslinu treba brati kad ima najviše ulja u plodu. Sve drugo nije dobro. Ne valja ići u zimu, ali ne treba brati ni prije ako maslina ima prirodne uvjete da još stvara ulje. Znači ne prekidati lipidogenezu, stvaranje ulja. To se ne smije raditi. To je važno iz više razloga", kaže Gugić.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Pročitaj više »

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Lipidogeneza Maslina Mirko Gugić Meri Šilović Rana berba Zelena berba Ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi