Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.06.2015. 13:00
  • Virovitičko-podravska

Radovi u nasadima voćaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 78
  • 5
  • 0

Vrijeme na području Virovitičko-podravske županije izrazito je toplo sa povremenim lokalnim oborinama. Radi nestabilnog vremena potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu voćnjaka, pogotovo nakon što se sredstva isperu. Upotrijebite neki od fungicida preventivnog djelovanja protiv mrljavosti lista i krastavosti plodova jabuke. U nasadima sa izraženim simptomima bolesti, zaštitu provedite fungicidima sistemičnog djelovanja.

Organski fungicidi (mijenjajte pripravke kod primjene) su Captan 80 WG, Merpan 80 WDG, Delan 700 WDG, Polyram DF, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Penncozeb 75 DG ili Cadillac 80 WP.

Za suzbijanje pepelnice potrebno je koristiti neki od fungicida kao što su Stroby DF ili Zato plus ili mehanički odstraniti izboje koji su zaraženi.

Potrebno je izvršiti zaštitu protiv jabučnog savijača zbog njegova pojačanog leta. Gusjenice jabučnog savijača uzrokuju crvljivost plodova jabuke, a razvoju pogoduju povišena vlaga zraka i visoke dnevne temperature. Insekticidi za suzbijanje su Affirm, Coragen 20 SC ili Runner 240 SC.

Sredstva koristite prema priloženoj uputi za upotrebu, vodite evidenciju o uporabi, a ambalažu propisno zbrinite.

Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr.,
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Virovitičko-podravska županija Oborine Voćnjaci Mrljavost lista Krastavost plodova Pepelnica Zaraženi izboji Jabučni savijač Crvljivost plodova Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.