Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion Noćnjaka
  • 21.04.2023. 16:30
  • Šibensko-kninska, Kruševo

Rade Županović: Dalmatinska ulja doživljavaju renesansu, grabimo korak s Istrom

Novinar Rade Županović svaki slobodni trenutak provodi u masliniku i vinogradu. Njegovo je maslinovo ulje osvojilo dvije prestižne međunarodne nagrade. Kako uspijeva i što planira dalje?

Foto: Arhiva Županović/Agroklub
  • 1.534
  • 151
  • 0

"Radio sam šest dana u komadu, od jutra do sutra. Rekao sam im, sad kad odradim srijedu, ne zovite me, nema me, ne postojim", priča mi ovaj tjedan Radoslav Županović, kolega novinar u splitskoj redakciji RTL-ovog Informativnog programa i nastavlja kako sve i da ga trebaju, neće ga moći dobiti jer u masliniku i vinogradu nema signala. 

"Sjednem na traktor pa ako i uhvati signal i zazvoni, ne čujem", smije se Rade dok priča koliko novinarstvo crpi čovjeka, posebno informativni program zbog čega mu je rad u masliniku i vinogradu kompenzacija za kojom u ovom poslu, a što i sama mogu potvrditi, mnogi čeznu. 

"Možda je i to jedan od razloga zašto uspijevam", komentira velika priznanja kojega je njegovo maslinovo ulje dobilo ovoga proljeća. 

Rebrendiranjem do nagrada

Nekako u isto vrijeme je stigla vijest o zlatu s najprestižnijeg svjetskog natjecanja maslinovih ulja, World Olive Oil Competition u New Yorku gdje je osvojio debitantsku nagradu, zlato za brend Olio D'oro Galjin Dvor, a onda je i na nedavno održanom, jubilarnom 25. Noćnjaku proglašeno šampionom za izgled pakovine čiji je dizajn radio Marin Šubašić iz grafičkog studija Cat 01. 

"U rebranding smo krenuli prije dvije godine i ove nagrade dokazuju da smo dobro postupili."

Atraktivna etiketa

Obitelj Županović, bilo da je riječ o Noćnjaku ili pak Sabatini, međunarodnoj manifestaciji koja okuplja vinare i vinogradare, također u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, svako malo dobije kakvo priznanje. Kaže, New York je bilo teško predvidjeti s obzirom na konkurenciju iz cijelog svijeta. "Ali smo bili sigurni u kvalitetu našeg ulja, berba je bila iznimno dobra. Poslali smo ga među prvima, a među prvima dobili i rezultate", pojašnjava i dodaje da im je ova nagrada velika odskočna daska, ali i da je ponosan što nisu jedini maslinari iz Šibensko-kninske županije koji su se okitili zlatom. 

A za Noćnjak i Sabatinu ističe kako im je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati na njima. "Ove su manifestacije preporodile Dalmaciju. I sam Želimir Bašić je rekao da prije samo 20 godina nije bilo ni toliko kvalitetnih ulja, a ni maslina. Dalmacija danas doživljava svoju renesansu", ponosan je Rade koji smatra da po vrijednim priznanjima lagano grabe korak s istarskim maslinarima koji su im, dodaje, uzor u ovoj priči. 

Šampion za izgled pakovine 

Strpljiva maslina je čekala kišu

Pitam ga što se ovih dana radi u masliniku. Kaže, poslovi rezidbe i čišćenja su obavljeni, kao i prva faza gnojidbe. Budući da je riječ o ekološkoj proizvodnji, u petom mjesecu će primijeniti aminokiseline. Smatra da će oko košnje biti najviše posla. "Zemljište nije meliorirano, ovo je gotovo ekstenzivni uzgoj i košnja predstavlja veliki posao jer se može pristupiti samo trimerima. Prošle godine smo imali dvije košnje, a ove bismo mogli imati i tri do četiri. Na 4,5 hektara, dok sve pokosiš, možeš se vratiti na početak", opisuje. 

Prošlu godinu pamti kao vrlo zahtjevnu jer je period suše bio zaista dug. Lipanj i uspješna oplodnja su obećavali odličan rod, ali je u srpnju zapeklo. "Plod kao da je stao u razvoju, ali ga maslina nije odbacila što se zna dogoditi. Formirala je špicu i strpljivo čekala do početka devetog mjeseca kada je pala kiša. U rujnu i listopadu je sve nadoknađeno, a berba je prolongirana do polovice jedanaestog mjeseca.

Teren ispod masline je surov

Lipa obiteljska priča

Županovići iz Kruševa imaju dugogodišnju tradiciju uzgoja vinove loze i maslina. "Pored oca, bili su tu i did i pradid. Ovo je lipa obiteljska priča koja se nastavlja s kolina na kolino", ponosno priča i nada se kako će i njegova djeca naslijediti tu ljubav i krenuti istim stopama. "Sada ih se rijetko da vidjeti po vinogradima i maslinicima, ali tako je bilo i s menom u tim godinama. A što ideš stariji, više se vraćaš zavičaju."

Ipak, Rade posebno ističe pomoć supruge Milijane koja drži sve kantune kuće. "Ona je moj oslanac. Ne drži četiri nego 64 kantuna kuće. Bez nje bi vrlo malo od ovoga bilo moguće.

Milijana drži svih 64 kantuna kuće

Nije onda niti čudno što su njegovi planovi vrlo ambiciozni, a odnose se na još jače povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno kako postići najbolju cijenu za kvalitetu. 

Uvode introducirane sorte

Očistili su oko 10 hektara zemljišta na teškim terenima gdje planiraju i nove nasade vinograda, ali i maslina. Ostaje riješiti melioraciju i obradu terena ne samo kako bi olakšali radove nego i smanjili cijenu rada. "Planiramo proširiti nasad s drugim introduciranim sortama, da vidimo kako će se prilagoditi ovom podneblju", otkriva nam Rade dodajući da su svi planovi vezani uz europske fondove budući da su krediti teško dostupni. Do sada su uspješno iskoristili četiri takva fonda. 

Također žele podići proizvodnju grožđa, odnosno vina te planiraju gradnju vinarije u samom vinogradu, ali i pratećeg objekta za prezentacije i primanje gostiju. 

Planira i nove nasade vinograda

Novinarski mozak radi brzo i kreativno, a ako ga se može odmoriti u prirodi, fizičkom radu na zemlji, uz lozu i maslinu, onda idejama i njihovoj realizaciji nema kraja. Kolega Rade, ali i naš  Nedjeljko Jusup koji je s Noćnjaka ponio veliko priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje, su najbolji dokaz. 

Čestitamo! 


Fotoprilog


Tagovi

Šampion Noćnjaka Pakovine Rade Županović Novinar Maslinar Priznanje World Olive Oil Competition Novi nasadi Vinarija u vinogradu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]