Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MasVin Polača
  • 20.03.2018. 10:30

Rade Bobanović: Volio bih da imamo više Crljenka!

Od krša do ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vrhunskih vina, slogan je zadruge MasVin iz Polače. Njihova vina i ulja redovito bivaju visoko ocijenjena, a Rade Bobanović za ovu godinu najavljuje i novitet u ponudi njihovih ekoloških vrhunskih crnih vina - kupažu Dux Croatorum

  • 1.374
  • 253
  • 1

Masline, vinova loza i smokve zaštitni su znak zadruge MasVin iz Polače čija aktivnost revitalizira potencijale zadarskog zaleđa, a vizija doživljava daljnji razvoj. Takoreći frontmen zadruge, energični poduzetnik i vizionar, Radoslav Rade Bobanović daje do znanja da ova ambicija nema kraj, a osobnim primjerom potvrđuje da su energija i ljubav ključni sastojci kreacije.

Dok se vozimo kroz 60-ak hektara nasada opisuje Rade put jedne ideje. I svega onoga što ju je vremenom oblikovalo. Govori o strasti koja je pomicala granice i realizirala današnji opipljivi ekonomski rezultat. A njega svakodnevno stvara trud vlasnika i desetak stalno zaposlenih, koji su prošle godine ugostili gotovo 20.000 posjetitelja. Svi su oni imali priliku probati ponajbolje od ovoga kraja i čuti priču o godinama izazova razvoja u kršu.

Veliki rezultati iz male Polače

A put je bio filmski, od minskog polja do vrhunskih ekoloških proizvoda, od velikih odricanja i ulaganja do respektabilnih rezultata. Koji nisu sami sebi svrhom. Jer utkana je ovdje filozofija u agronomiju, agronomija u ekonomiju, a ekonomija na koncu u emociju.

Otvorili smo s Radom brojne teme i u podrumu došli do sortimenta ovdašnjih vinograda. Kod projektiranja nasada biralo se pažljivo, slušajući svaku riječ struke, a s obzirom na lokalitet vinograda i analize tla. Tako su danas nedaleko Polače poredane sorte - od bijelih - Maraština, Muškat žuti i Chardonnay, pa do čuvenih crnih - Crljenak, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Babić i Plavina - koja su nositelji brojnih priznanja s raznih natjecanja. Domaćih i inozemnih. Ponudu podruma zaokružuje osebujni Rose kombinacije crljenka i plavine.

Crljenak ima našu energiju

U posjeti vinariji priča je nekako došla na Crljenak (op.a. Tribidrag, Zinfandel) kojega Rade opisuje gotovo kao srednjoškolsku ljubav. Kaže kako ga imaju na jednom hektaru i kako su uopće došli do njega.

Konstatiramo kako je sve zaokruženo i smišljeno izabrano, mudro i planski s jasnom vizijom, ali pitam što je donijelo to iskustvo? Kada bi sada iznova radio vinograd bi li i što promijenio?

Bih! Samo jednu stvar. Bilo bi više crljenka! Barem 3 puta više. On je naš. On ima naše osobine, to smo mi. Ima strasti u njemu! A već je kao vinski brend izgrađen na tržištu Amerike! Velika je to prilika i zato bih volio da ga imamo više i mi i drugi. Ne znam ima li ga ukupno u Hrvatskoj više od 100 hektara? Govori nam Rade u jednom dahu.

Dux Croatorum - novi adut vinske karte Ravnih kotara

Okrenuti budućnosti i razvoju za ovu godinu kupcima su pripremili jednu posebnu kupažu svojih ekoloških crnih sorti pod nazivom Dux Croatorum - Knez u Hrvata. Radi se o odlično ocijenjenom vrhunskom poluslatkom vinu koje  zaokružuje iskustva crljenka, plavine, babića i cabernet sauvignona. Koje će hedonistima u čaši  ponuditi bogatu vinsku povijest ravnih kotara kroz okuse krša.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Rade Bobanović MasVin Vino Maslina Maslinovo ulje Dux Croatorum Crljenak


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)