Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 06.03.2022. 16:30

Puno je posla u maslinicima - kako obaviti rezidbu i prihranu?

Rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke te one koje su opožarene tijekom ljeta. U ovom procesu je jako bitno odstraniti izboje iz panja, te vodopije

Foto: Renata Prusina
  • 1.336
  • 57
  • 0

Kako u veljači dolazi do diferenciranja pupova masline, prva rezidba na rod trebala bi krenuti u ožujku. Ona se redovno nastavlja uz sanitarni rez koji se odnosi prvenstveno na oštećenje, bolesne i grane u sjeni. 

Odstranjivanjem rezidbom ovih grana dolazi do prozračnosti krošnje koja umanjuje pojavu relativne važnosti habitusa, a time se umanjuju i preduvjeti za nastanak bolesti i pojavu patogena, navode diplomirani inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. 

Kako pojašnjavaju, ovaj zahvat smanjuje akumulaciju pojave "čađavica", saprofitskih gljiva, a zaštita masline se obavlja s bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 posto u ovom periodu ili s crvenim uljem. Nakon vizualnog pregleda krošnje i reza na rod, odstranjivanjem izrođenih grana iz prošle godine koja se obavlja na rubnim dijelovima krošnje, pojedine grane zahtijevaju pomlađivanje, te se prstenuju. Prstenovanjem sprječavamo njihovo ogoljavanje.

Rez unatrag

Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke te one koje su opožarene tijekom ljeta. U ovom procesu je jako bitno odstraniti izboje iz panja, te vodopije. Kod rezidbe vodopija treba paziti kako bi u kombinaciji s rezidbom unatrag, takve grane ostavili za rezervu i stvarali od njih rodne, za godine koje slijede.

Zaštitu obavite prije kretanja vegetacije (Foto: Depositphotos/sewer12)

"Rez unatrag" tehnika je kojom se vrši pomlađivanje izrođenih i iscrpljenih grana na našin da se odstranjuju vršni izrođeni dijelovi grana što potiče stvaranje novih rodnih izboja. Pri ovoj rezidbi skeletne grane koje imaju otklonjen ili povijen položaj imaju tendenciju bolje rodnosti pri kraju uzrasta dok prema sredini tjeraju bujnije mladice.

Obnavljanje jednogodišnjih ljetorasta se obavlja uvijek odstranjivanjem izrođenih grana i mladica. Grane se prorjeđuju od provodnice prema bazalnom dijelu kako ne bi vegetacija gornjeg dijela nadmašila snagu rasta donjeg dijela krošnje.

Prihrana maslina

Svaki tjedan u ožujku rade se vizualni pregledi kako bi se uočile promjene na pojedinim stablima, te obavila zaštita i prihrana. Prihrana se posebno obavlja mikrohranjivima folijarno prije cvatnje, na bazi elemenata bora i cinka. Ovakvo tretiranje bi bilo poželjno provesti krajem ožujka, te još jedan put pred cvatnju. Prihrana maslina s plitkom obradom, u ovom periodu, se obavlja s dušičnim gnojivima.

Cjelokupna zaštita pesticidima se obavlja prije kretanja vegetacije. U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe.

U periodu rezidbe treba obratiti pažnju da se orezane grane i korovi iznesu iz maslinika ili da se uz protupožarne mjere spale u njemu. Kod otvorenog plamena bitno je da se nalazi na većoj udaljenosti od postojećih stabala kako ne došlo do opaljenja grana, što na temperaturnoj razlici izaziva isušenje grana i kasniju pojavu bolesti na istim.


Tagovi

Rezidba maslina Rezidba Rod Prihrana Marija Prlić Miro Barbarić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]