• Vrgoračke jagode
  • 12.04.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Prvi su plodovi već zreli, stižu vrgoračke jagode

Poznata domaća jagoda ove sezone dolazi u novoj ambalaži kako bi se razlikovala od uvoznih. 

Foto: Facebook/Udruga Vrgoračke jagode
  • 1.348
  • 355
  • 0

Iza Uskrsa stižu vrgoračke jagode. Prvi su plodovi već zreli, a berba kreće nakon najvećeg katoličkog bladana, poručili su iz Udruge Vrgoračke jagode koji dobivaju i novu ambalažu s logotipom.

Riječ je, pojasnili su, o novim plastičnim čašicama s logom i kartonskim kutijama za transport koje su ovih dana podijeljene uzgajivačima.

"Prve jagode na tržištu očekuju se u srijedu", naglašavaju iz Udruge koja okuplja osamdesetak OPG-ova, a koja ove godine očekuje urod od oko 500 tona visokokvalitetnog voća. 

Postoji, dodaju, interes pojedinih otkupljivača pa se očekuje da će uskoro ispregovarati organizirani otkup. Time bi u travnju i svibnju vrgoračka jagoda mogla naći na tržnicama većih gradova u Hrvatskoj. Ujedno u novoj ambalaži napravljenoj za ovu sezonu kako bi se razlikovala od uvoznih. 

Inače, proizvodnja vrgoračkih jagoda seže u 1970-e. "Prve jagode na tom području zasađene su u mjestu Orah. Nakon toga se postupno sade i u drugim vrgoračkim mjestima; Banji, Podprologu, Kokorićima, Ravči, pa i u brdskim selima poput Prapatnica, Stilja i Kašća, te u Jezeru, Dusini, Milošićima itd.

Prema riječima stručnjaka i članova udruge, procjenjuje se da je na vrgoračkom području posađeno između 1.200.000 i 1.400.000 sadnica jagoda, a urod se, ovisno o godini i vremenskim prilikama, kreće od 600.000 do 800.000 kg", navodi se na stranici ove Udruge. 


Tagovi

Jagode Vrgoračke jagode Nova ambalaža Udruga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).