Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagrebački voćnjaci
  • 22.12.2014. 17:55

Prva voćarska proizvođačka organizacija u HR!

PZ "Zagrebački voćnjaci" prva je proizvođačka organizacija u sektoru voća i povrća u Republici Hrvatskoj!

  • 720
  • 77
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Rješenje kojim se Poljoprivrednoj zadruzi "Zagrebački voćnjaci" iz Rakitovca priznaje status prve proizvođačke organizacije za voće i povrće u Republici Hrvatskoj.

Ovim priznanjem PZ "Zagrebački voćnjaci", koja broji 21-og člana koji proizvode jabuke, kruške, breskve, nektarine, šljive i jagode, moći će aplicirati za maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Operativnog fonda Europske unije.

PO je konkurentna i ima pregovaračku snagu

Proizvođačke organizacije pravne su osobe koje se osnivaju s ciljem planiranja proizvodnje, koncentracije ponude i plasmana proizvoda, optimiziranja troškova proizvodnje, promicanja okolišno prihvatljive prakse i tehnike te promicanja poboljšanja kvalitete proizvoda. Također, temeljem Pravilnika o proizvođačkim organizacijama, propisano je da proizvođačka organizacija mora ostvariti godišnji promet u iznosu od najmanje 5 milijuna kuna te imati najmanje 5 stalnih članova.

Jedina takva proizvođačka organizacija (PO) u Hrvatskoj je dosad bila ona pod imenom Drava-Sava, a okuplja mljekare Virovitičko-podravske, Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije, dok zahtjevi za učlanjenje stižu i iz Osječko-baranjske. Dosad su postigli mnogo, uspijevaju pregovarati s mljekarama u vezi cijene mlijeka i dogovarati sklapanje novih ugovora prema mliječnom paketu. Dogovaraju manju cijenu repromaterijala kod velikih tvrtki, a to je ono što je u interesu proizvođača.

PO je konkurentna i ima pregovaračku snagu, godišnje u PO Drava-Sava proizvedu 17 milijuna litara mlijeka, a pritom je važno naglasiti da proizvođači mogu prijeći iz jedne mljekare u drugu, dok pojedinac to ne može. Naravno da ima dosta administrativnih prepreka pri uspostavljanju jedne takve organizacije, ali nisu nerješive, kako kažu, proces traje oko godinu dana. Imaju sveukupno 224 proizvođača mlijeka.

Druga proizvođačka organizacija u Hrvatskoj!

PZ "Zagrebački voćnjaci" predali su Zahtjev za priznavanjem proizvođačke organizacije u veljači 2014. godine, a važan preduvjet za odobravanje tog statusa bio je i postojanje odgovarajuće infrastrukture za prihvat, skladištenje, certificiranje, pakiranje i distribuciju voća i povrća. Za cjelokupan proces registracije trebalo im je devet mjeseci. U Zagrebačkoj županiji potrebna infrastruktura osigurana je kroz "Distributivni centar za voće i povrće d.o.o." osnovan 2008. godine od strane Županije, Grada Velike Gorice i PZ-a "Zagrebački voćnjaci".

"Vjerujemo kako će postojanje Distributivnog centra za voće i povrće kao i ovo priznavanje PZ-a Zagrebački voćnjaci kao proizvođačke organizacije potaknuti dugo očekivanu međuregionalnu suradnju u sektoru proizvodnje i prodaje voća i povrća u Republici Hrvatskoj, ali i šire", smatra Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o.

Pristup potporama za PO

Ovim priznanjem, PZ-u "Zagrebački voćnjaci" omogućen je dodatni pristup Potporama za proizvođačke organizacije iz Operativnog fonda Europske unije, koje za članove proizvođačke organizacije iznose do 70 % bespovratnih financijskih sredstava, a mogu doseći i 90 % u slučaju da proizvođači, primjerice, koriste obnovljive izvore energije. Usporedbe radi, pojedinačni proizvođači, koji nisu članovi proizvođačkih organizacija, mogu ostvariti potpore u maksimalnom iznosu od 50 % bespovratnih sredstava.

Inače, oformljivanje proizvođačkih organizacija uobičajena je praksa u zemljama Europske unije te se putem njih, u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, isplaćuje većina potpora za sektor proizvodnje voća i povrća. Vodeći europski primjer osnivanja proizvođačkih organizacija i povlačenja sredstava iz EU fondova za potrebe proizvodnje voća i povrća je Republika Poljska u kojoj je registrirano čak 237 proizvođačkih grupa i organizacija koje okupljaju više od 6.000 članova.


Tagovi

Zagrebački voćnjaci Hrvoje Bunjevac Poljoprivredna zadruga Proizvođačka organizacija Operativni fond Zagrebačka županija Međuregionalna suradnja Infrastruktura Bespovratna sredstva ZPP. Poljska Potpore Udruživanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo