Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 01.12.2019. 10:30
  • Antalija, Turska

Proširuju nasade pod borovnicom - prodaju je za 6,5 eura po kilogramu

Borovnica se iz Turske za Europu šalje nakon poljske borovnice i kako je mogu brati tijekom cijele godine, otkupna cijena je i više nego dobra, 6.50 eura/kilogramu! U drugoj godini imaju urod od tri kilograma po stablu, a maksimum je pet kilograma.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.639
  • 84
  • 0

Da je borovnica trenutno među najprofitabilnijim voćnim vrstama u Turskoj mogli su se uvjeriti novinari iz više od 20 zemalja svijeta tijekom nedavne posjete pokrajini Antalija, u organizaciji TGAJ (Turskog udruženja novinara poljoprivrede). Godišnja proizvodnja je oko 10.000 tona, dok se kapacitet turskog tržišta procjenjuje na 30.000 tona. Plan je da se godišnja proizvodnja borovnica povećava za 1.000 tona.

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Turska je prepoznala borovnicu kao voćnu vrstu koja brzo donosi profit. Novinari su posjetili tvrtku "Oragro" u blizini Korkutelija. Ova tvrtka počela je s radom1960. godine i na ukupno 327 hektara vlastitih površina, uzgaja trešnje, marelice, vinovu lozu, kruške i borovnice.

Borovnicu beru tijekom cijele godine

Zanimljivo je da su borovnicu posadili na tri mjesta. Prvo je u sjedištu firme, na 600 metara nadmorske visine, druge parcele su u Antalya Çomaklı, na 900 metara nadmorske visine, a treće u Azizii, na čak 1.300 metara tako da opskrbljuju kupce borovnicom tijekom cijele godine. Od veljače do svibnja beru u Antalya Çomaklı regiji, pa do kraja kolovoza na parcelama kod sjedišta tvrtke oko Korkutelija, a od rujna i listopada berba se obavlja u brdima, u Azizi regiji, sve do veljače.

Jedan od nasada je u blizini sjedišta tvrtke

U firmi je zaposleno 50 stalnih radnika, od vozača do agronoma, a tijekom berbe, angažira se i do 400 sezonaca. Godišnji promet je 20 milijuna eura, a voće izvoze u Kinu, Južnu Koreju, Meksiko, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku itd. Samo su u 2018. godini imali 20 avio pošiljki trešanja za Kinu. 

Odlična izvozna cijena za Europu

Što se tiče borovnice, najveći konkurent tvrtki “Oragro“ je Poljska. Borovnica se za Europu šalje nakon poljske borovnice i kako je mogu brati tijekom cijele godine, otkupna cijena je i više nego dobra, 6.50 eura/kilogramu! U drugoj godini imaju urod od tri kilograma po stablu, a maksimum je pet kilograma. Borovnica nije u zemlji već u škafovima, tj. plastičnim buradima jer je ph zemljišta od 7.58 nepovoljan za borovnicu. 

Prinos za nepovjerovati

U sortnom materijalu prevladavaju američke sorte borovnica, a prema riječima Mehmeta Čičeka, jednog od osnivača kompanije, čak se i Amerikanci od kojih je nabavljen sadni materijal (jedna biljka košta 15 eura) ne mogu načuditi prinosu od tri kilograma po stablu u drugoj godini. Čiček tvrdi da je za tako visok prinos zaslužno mnogo sunčanih dana, a iako godišnja količina padalina 600 mm, prosječna veličina ploda borovnice je 18 milimetara. Za vodu su zaslužna dva velika akumulacijska jezera u kojima se, tijekom zime i proljeća, sakuplja kišnica.

Borovnica je posađena u škafovima, a navodnjava se kišnicom 

Led pada svakog tjedna

Najzanimljiviji podatak novinarima bio je taj da, tijekom sezone, barem jednom tjedno, u nasadima oko Korkutelija pada led. "Bez protugradnih mreža ništa ne bi ostalo na stablima borovnica, trešanja i svog ostalog voća. U ovakvim uvjetima kada su klimatske promjene svake godine sve više izražene, imati voćnjak bez protugradnih mreža ravno je samoubojstvu", kaže Čiček.

Skupa zemlja

Nagli razvoj poljoprivrede u Antaliji doveo je i do rasta cijena parcela. "Oragro" je svaki posađeni hektar upisala kao svoje vlasništvo. Cijena zakupa jednog hektara zemlje u području Korkutelija je 200 eura/ha godišnje što i nije skupo. Međutim, ako se taj isti hektar želi kupiti mora se izdvojiti 30.000 eura. Povoljno je to što država subvencionira s 50% bilo koji vid ulaganja ne samo ove, već i ostalih tvrtki u poljoprivredu. Od nabavke mehanizacije do protugradnih mreža. Vrijedi se ugledati na njih!


Tagovi

Uzgoj borovnice Turska borovnica Antalija Oragro Berba Cijena otkupa Cijena zemlje Navodnjavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.