Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaki
  • 15.12.2017. 07:30

Prosinački mraz uništio posljednju berbu kakija

U Valenciji su se taman pripremili za berbu 30% preostalog kakija, no iznenadio ih je mraz koji nije uobičajen za prosinac.

Foto: Pixabay/maseok
  • 404
  • 21
  • 0

Ova godina, čini se, nikako nije dobra za voćare. Mraz je proljetos uništio puno voćaka, a ne odustaje čak ni zimi.

Prošli tjedan proizvođači i izvoznici kakija (japanske jabuke) u španjolskoj Valenciji pripremili su se za berbu. Plod je bio dobar, spreman za ubiranje. No, nekoliko noći mraza drastično je promijenilo sezonu kakija.

"Od preostalih 30% plodova koji su trebali biti ubrani, 90% je propalo. To je katastrofa!", kaže Ernesto Machancoses, tehnički voditelj poduzeća Frutas Inma te dodaje da se ovakav mraz inače događa u siječnju i veljači, ali ne i prosincu, navodi freshplaza.

Ne mogu ništa s njim

"U potpunosti smo bespomoćni. Ništa se ne može učiniti s ovim plodovima. Na njemu su crne točke i plod je mekan kao spužva. Dakle, ne može ga se preraditi ni u sok", pojašnjava Machanocoses koji procjenjuje da je tek 70% poljoprivrednika osigurano te neće ostvariti nikakvu zaradu.

Na tom je području puno gospodarstava izravno ili neizravno povezano s proizvodnjom kakija. Osim toga, ovo je vrlo nezgodna situacija i za berače i radnike u pakiranju.

"Očekujem da možemo ostvariti tek 25% dogovorenih poslova. Obavijestili smo klijente o svemu. Porast cijene je neizbježan. Svatko će sada željeti prodati svoje proizvode što je prije moguće."

Opskrbljuju čak i Daleki istok

Inače, u Španjolskoj je pod kakijem 25.000 hektara, a samo u Valenciji 23.000 ha. Do sada su, ove godine, imali berbu od 300.000 tona kakija. U naredne tri godine je u planu proizvodnja od 500.000 tona.

Poduzeće Frutas Inma svoje proizvode izvozi u Kanadu, Brazil, Urugvaj, UAE, Jordan, Katar pa čak i u Hong Kong, Singapur i Maleziju, a u Europi u Francusku i Njemačku.

Foto: Pixabay/maseok


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.