Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline i kupine
  • 08.04.2019. 07:30

Proljetni poslovi u nasadima malina i kupina

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima je potrebno obaviti prikraćivanje sadnica, izbor kvalitetnih rodnih izdanaka, obaviti zaštitu, ali ne treba zapostaviti ni higijenu nasada da bismo kasnije imali zdravstveno sigurne proizvode.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 1.972
  • 154
  • 0

Diplomirana inženjerka voćarstva i vinogradarstva Zlatica Кrsmanović kaže da bi se nasadi malina i kupina održali treba primijeniti sve agrotehničke mjere, a to se naročito odnosi na malinjake.

Sadnice obavezno prikratiti na početku vegetacije

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima, je potrebno obaviti prikraćivanje sadnica na 2 pupoljka iznad zemlje, ravnim rezom i potom ostavititi da se razvijaju grančice i listovi koji će hraniti korijen, sve do trenutka dok iz zemlje ne niknu izdanci visine 10-ak centimetara. Tada treba odrezati prošlogodišnji izdanak do zemlje da biljka ne bi formirala plodove i tako trošila hranjive tvari na njih.

Birati izdanke debljine olovke

U rodnim nasadima proljeće je vrijeme za vezivanje izdanaka i okopavanje u redu. Provodi se odabir izdanaka za rod. Odabir i vezivanje ne treba obavljati prerano. Ožujak je pravo vrijeme za tu agrotehničku mjeru. Debljina izdanka je također važna zbog broja pupoljaka. Stručnjaci savjetuju da se biraju izdanci debljine olovke, neoštećeni, sa zdravim pupoljcima i dobrim rasporedom, s manjim razmakom pupoljaka. U slučaju da imamo veliki broj razgranatih izdanaka, ako je moguće od razgranatih treba ostaviti samo jedan najbolji izdanak, s najviše kvalitetnih pupoljaka, a ostali se moraju ukloniti do osnove.

Suvišne izdanke ukloniti i spaliti

Ako nema dovoljno izdanaka, za vezivanje se mogu iskoristiti i razgranati tako da se iz jednog busena vežu 2, a najviše 3 izdanka. Suvišne izdanke treba ukloniti do osnove, iznijeti iz malinjaka i spaliti. Zlatica Кrsmanović naglašava da čvrsto vezani izdanci treba da ostanu na dužini od 1m i treba ih biti samo 5-6 komada. Prikraćivanje izdanaka iznad posljednje žice obavlja se tek kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, i to kosim rezom na suprotnu stranu od pupoljka ostavljanjem samo 2, najviše 3 pupoljka iznad žice. U posljednje vrijeme smo svjedoci česte pojave lomljenja rodnih grana u berbi upravo iz razloga ostavljanja većeg broja pupoljaka iznad posljednje žice.

Preporučiva češća analiza plodnosti zemljišta

U proljeće, nakon vezivanja i orezivanja, kada pupoljci bubre, potrebno je obaviti tretiranje nasada bijelim uljem u kombinaciji s bakrenim preparatima ili već gotovom smjesom u vidu plavog ulja. S obradom, također, treba požuriti dok se ne počnu razvijati korovi. Kada vegetacija počne, potrebno je obaviti prihranu trećinom predviđene količine КAN-a ili drugog preporučenog gnojiva. Sljedeće prihrane treba provesti u razmaku od oko mjesec dana (prvi list, prvi cvijet, prvi plod). Stručnjaci napominju da je poželjno češće raditi analizu plodnosti zemljišta na osnovu koje se obavlja ispravna ishrana biljaka.

Prve serije izdanaka uklanjati dok su zeljasti

Uklanjanje prvih serija izdanaka treba obaviti kada oni dostignu visinu 10-15 cm i dok su još zeljasti. Кasnije oni odrvene i ta mjera postaje znatno teža, što može škoditi biljkama jer se čupanjem biljka pomjera. Ako postoji izvor vode, odnosno sustav navodnjavanja, te izdanke možemo uklanjati sve do kraja svibnja. Ipak, ako nemamo dosta vode i dovoljno dobru ishranu, izdanke možemo uklanjati do kraja travnja odnosno svega jednom ili dva puta ovisno od vremenskih prilika.

Ne zanemarivati higijenu i zdravstvenu sigurnost proizvoda

Samo pravilna agrotehnika može osigurati dobru kvalitetu prinose. Zato je važno obratiti pažnju na higijenu i zdravstvenu sigurnost proizvoda što je preduvjet za održivost tržišta i same proizvodnje.


Tagovi

Uzgoj malina Uzgoj kupina Proljetna rezidba Radovi Proljeće Agrotehničke mjere


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić