Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Proizvodnja bezvirusnih sadnica trešnje

uzgoj trešanja

  • 18.802
  • 921
  • 0

Od popularnih vrsta voća u nas, trešnja je uglavnom ostala na ekstenzivnom načinu uzgoja, skoro bez ikakve brige oko nje, za razliku od većeg broja voćnih vrsta koje se u plantažnom sustavu uzgajaju po najsuvremenijoj tehnologiji. Međutim veća potražnja i atraktivna cijena na domaćem, kao i inozemnom tržištu potakla je neke proizvođače na podizanje novih nasada trešnje, a i na mijenjanje strukture postojećih plantaža u korist trešanja.

Za suvremenu visoku proizvodnju svake voćne vrste, jedan od najvažnijih čimbenika je kvalitetna sadnica, a za proizvodnju takvih sadnica potrebno je puno truda i znanja. Jedan od rijetkih entuzijasta Ing Zlatan Kljaković Gašpić upustio se u proizvodnju najkvalitetnijih sadnica trešnje na svojoj plantaži u selu Maljkovac kod Sv. Ivana Zelina. Na oko 10.000 podloga GISELLE 5A proizvedenih „in vitro“ u firmi VITRO PLAN iz Solina početkom rujna obavljeno je cijepljenje, takođe bezvirusnim pupovima (virus free) sa plemki uvezenih iz jednog instituta u Italiji. Očekivani prijem je 90% , što znači 9.000 sadnica prvi puta proizvedenih u Hrvatskoj od bezvirusne i podloge i pupa namijenjenih domaćem tržištu. Primijenjeni način cijepljenja je takozvani „čip boding“, kojim se postiže visoki postotak primanja. Ovako proizvedene jednogodišnje sadnice prvi rod dat će već u drugoj godini nakon sadnje.

Podloga za sadnice uvjetuje bujnost stabla, a podloga GISELLE 5A je slabo bujna pa će tako buduća stabla od ovih sadnica dosegnuti visinu oko 3m. Ovakav način uzgoja omogućava lakšu berbu, kao i veći broj biljaka po ha, a time i veće prinose. Temeljem dosadašnjeg iskustva u proizvodnji trešanja predlaže se sadnja vrhunskih sorata koje su u trendu. Za kontinentalni dio Hrvatske srednje kasne i kasne, a za mediteransko područje rane i srednje kasne. Ovo se odnosi naravno na komercijalne nasade.

Na plantaži Ing Kljakovića Gašpića primjenjuje se najsuvremenija tehnologija od navodnjavanja do zaštitnij mreža protiv tuče koje se na krajevima redova mogu spustiti do zemlje kako bi spriječile ulazak ptica koje mogu napraviti veliku štetu, a razmišlja i o posebnoj foliji koja bi štitila od kiše od koje plodovi u zriobi pucaju pa tako gube na kvaliteti.

Puno poslova na plantaži obavlja sin Luka, kojeg smo prilikom posjeta plantaži zatekli u radu sa traktorom, inače studenta voćarstva i vinogradarstva koji pomalo preuzima vođenje poslova jer nova tehnologija traži visoko stručne obrazovane ljude.


Izvori

Glas Slavonije