Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska voćarska zajednica
  • 01.09.2015. 17:10

Proizvođačke grupe - zadnji vlak za spas voćara!

Voćari su upozorili na teško stanje u voćarstvu - proizvodnja je skupa, opterećeni su kreditima, velik broj njih je blokiran. Smatraju kako su proizvođačke grupe dobro dugoročno rješenje, ali sada su potrebna brza i hitna rješenja.

  • 333
  • 17
  • 0

Udruživanje voćara u proizvođačke organizacije nužno je za opstanak voćarstva, poručeno je u utorak s godišnje sjednice sabora Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).

Predsjednik HVZ Željko Banjavčić ustvrdio je kako je za sadašnje stanje u voćarstvu, koje je uz ostalo opterećeno visokim troškovima proizvodnje i niskim otkupnim cijenama, rezultat hibridnih rješenja u prošlosti i neuspjelog pokušaja voćara da se bolje organiziraju. Ako se negativni trendovi nastave, ubrzo će biti prepolovljen voćarski fond pa ćemo biti ovisni o uvozu, što će dovesti do 50% pa i snažnijeg rasta cijena, kazao je.

Izravan pristup tržištu

Prema njegovim riječima, za održavanje postojeće proizvodnje jabuka trebalo bi godišnje obnoviti minimum 5% nasada ili oko 300 hektara. "HVZ je godinama upozoravala na teško stanje u voćarstvu, ali ni voćari niti ostali faktori u društvu nisu reagirali na pravi način kako bi se riješili ti problemi. Nismo se uspjeli bolje organizirati, a i mala prisutnost na današnjem sastanku govori da su ljudi razočarani", kazao je.

Poručuje kako sadašnji model treba mijenjati, u čemu trebaju sudjelovati i proizvođači i otkupljivači. "Organizirati se u proizvođačke grupe bilo bi najoptimalnije rješenje. Time bi se omogućile ozbiljne uštede na ulaznim troškovima, izgradila bi se infrastruktura i osigurao izravan pristup tržištu, posebice za izvoz. Nužno je također modernizirati proizvodnju, povećati preradu i promociju i primarnih i prerađivačkih proizvoda", poručio je Banjavčić.

Opterećeni kreditima

Voćari su upozorili na teško stanje u voćarstvu - proizvodnja je skupa, opterećeni su kreditima, velik broj njih je blokiran. Smatraju kako su proizvođačke grupe dobro rješenje, ali je to dugoročno rješenje, a sada su potrebna brza i hitna rješenja.

Voćar Jurica Pavelić iz Zagrebačke županije slaže se da je udruživanje voćara rješenje, no upozorava i kako je to proces koji sporo napreduje. Smatra da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo pomoći voćarima koji su u problemima s otplatom kredita, a kako bi im se omogućio reprogram. To bi im, kako je rekao, dalo malo zraka da se mogu restrukturirati. Savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić poručio je voćarima da su svi oni znali što je voćarstvo i u što ulažu kada su podizali voćnjake.

Ovogodišnji urod jabuka od 80 do 100 tisuća tona

"Većina voćnjaka nije u zatvorenom ciklusu proizvodnje, što znači da nema mreža i nema navodnjavanja i vi očekujete da ti voćnjaci daju vrhunske prinose i kvalitetu", kazao je Dražetić napominjući kako svi trebaju krenuti od sebe i vidjeti gdje se stvari mogu poboljšati. Što se tiče reprograma kredita, rekao je kako nije imao niti jedan zahtjev voćara za reprogram.

Također je naveo kako je zajedničkom poljoprivrednom politikom predviđeno za voćare 356 eura po hektaru voćnjaka od proizvodne 2015. (isplata u 2016.). To je mjera, kako je rekao, koja će im dobro doći uz poticaje koje dobivaju po površini.

"Za vas je važno da se organizirate u proizvođačke organizacije. To je za vas budućnost", poručio je Dražetić navodeći kako danas u Hrvatskoj postoje samo dvije proizvođačke organizacije. Voćari na današnjem skupu nisu izlazili s procjenama ovogodišnjeg uroda, a nesložbeno se moglo čuti kako bi ovogodišnji urod jabuka mogao biti od 80 do 100 tisuća tona.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Udruživanje voćarima HVZ Infrastruktura Otkupljivači Nasad Željko Banjavčić Visoki troškovi Proizvođačke organizacije Urod jabuka Reprogram kredita Marko Dražetić Jurica Pavelić Voćarski fond Pristup tržištu Modernizacija proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]