Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja maraska
  • 04.07.2013.

Proizvođači maraške ogorčeni

Neprihvatljivo je da nam se otkupna cijena servira u pet do dvanaest

  • 594
  • 24
  • 0

Za nekoliko dana počinje berba i otkup višnje maraške, autohtone voćne sorte čiji je najveći prerađivač na zadarskom području tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića “Maraska Zadar”. Dogovorena je i otkupna cijena od kooperanata, koja će iznositi 4,10 kuna, što je manje nego prošle godine kad se maraška otkupljivala za 4,50 kuna.

Posebni vremenski uvjeti ove su godine pomaknuli berbu za više od dva tjedna, jer je zbog obilja kiša maraška kasnije vegetirala. Zbog toga se početak prave berbe očekuje tek idućeg vikenda, nakon čega će sljedećeg tjedna ovogodišnja sezona otkupa maraške doseći kulminaciju.

Nezadovoljni proizvođači

− Upravo sam bio na sastanku s direktorom tvornice “Maraska” Vandrijem Montabelom vezano uz otkup maraške, koji će ove godine koordinirati općinska tvrtka “Latra” koja će posredovati između kooperanata i “Maraske”, odnosno obavljat ćemo prikupljanje i vaganje uroda. Počet ćemo u subotu s berbom, a prije toga predstoji podjela tzv. balona, odnosno bačava za otkup.

- Cijena je određena na 4,10 kuna za kilogram maraške i tu zapravo nije bilo nekog dogovora, nego ju je “Maraska” odredila po principu uzmi ili ostavi. Mi tom cijenom, naravno, nismo zadovoljni, ljudi su demotivirani i neki opet ove godine najavljuju sječu maraškinih stabala jer ne vide budućnost u ovome poslu, iako bi trebalo biti obrnuto.

- Neprihvatljivo je da nam se u pet do dvanaest servira cijena i za iduću ćemo se godinu drukčije pripremiti. Osim toga, ulaskom u Europsku uniju mi ćemo s višnjom maraškom moći konkurirati na europskom tržištu, koje cijeni dobar proizvod. Argument je “Maraske” da cijena kontinentalne višnje iznosi 30 centa za kilogram, ali dobro se zna da ona ima samo 10 posto sladora, dok maraška dostigne i više od 25 posto sladora i neusporediva je s tzv. običnom višnjom. Nismo zadovoljni, ali situacija je takva kakva jest - kaže Zoran Gurlica, upravitelj Poljoprivredne zadruge “Škabrnja” i voditelj tvrtke “Latra”.

Iako je kvaliteta ploda dobra, urod je ipak nešto slabiji nego lani. U Škabrnji računaju da će pobrati oko 70 vagona maraške, što bi odgovaralo prošlogodišnjim količinama.

Dio uroda završit će kod privatnih otkupljivača po cijeni od sedam kuna za ručno branu marašku, a osim “Maraske”, otkup nudi i tvornica “Dona”, po istoj cijeni od 4,10 kuna. “Maraska” nudi plaćanje u dvije rate, do 15. kolovoza i do 15. studenoga, dok “Dona” plaća u tri rate. Cijena berača kreće se oko dvije kune za kilogram ručno ubrane maraške.

Zadovoljni urodom

Direktor “Maraske” Vandri Montabelo kaže da su zadovoljni urodom na njihovoj velikoj plantaži Vlačine, površine 212 hektara, na kojoj je zasađeno ukupno 95.000 stabala višnje maraske, što je čini najvećom plantažom takve vrste u ovom dijelu Europe.

− Očekujemo urod 100 vagona maraške. Što se otkupa od kooperanata tiče, teško je procijeniti njihov urod. Realno je očekivati od 300 do 500 tona jer će dobar dio njihova uroda završiti na tržnicama i kod privatnih otkupljivača. Zbog velikih kiša, ove je godine berba znatno odgođena pa će početi tek ovih dana. Mi ćemo na Vlačinama uglavnom brati strojno, a radna snaga potrebna je pri manipulaciji strojevima i otpremi uroda. Vlačine će na puni rod doći tek za dvije godine, kada će davati puni kapacitet uroda višnje od 2500 tona - kaže direktor Montabelo.

Autor: Mišel Kalajžić


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Višnja marska Otkupna cijena Autohtona sorta Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije