Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mandarina
  • 29.08.2018. 10:30

Proizvođači mandarina se trebaju udružiti, navodnjavati i više koristiti oznaku Neretvanska mandarina, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede smatra da je za proizvođače mandarina nužno udruživanje i osnivanje proizvođačke organizacije koja će im dati pregovaračku moć, zatim navodnjavanje te bolje korištenje izravnih i strukturnih potpora za što je preduvjet dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Wikimedia Commons/Zhangmoon618
  • 267
  • 29
  • 0

Kao što smo već pisali, organizacija berbe i otkupa mandarina u nadolazećoj sezoni bila je tema Okruglog stola na kojemu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije, općina i gradova iz doline Neretve.

Otkupna cijena od 2,80 kn za kilogram je jedan od 10 zahtjeva za bolji položaj uzgajivača neretvanskih mandarina

Na sastancima je dogovoren niz aktivnosti koje imaju za cilj poboljšati položaj proizvođača na tržištu. Dogovoreno je uspostavljanje operativne skupine sastavljene od predstavnika općina/gradova i županije, proizvođača i otkupljivača koja će pratiti stanje zrenja, branja i otkupa mandarina, što je prvi korak u boljoj organizaciji tržišta i smanjivanju opasnosti od zagušenja u pojedinim razdobljima, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

U planu osiguravanje neometan rad sezonskih radnika 

Proizvođače mandarina muči nedostatak radne snage i opsežna dokumentacija za dobivanje radne snage iz inozemstva te dugotrajnost tih postupaka. Stoga će Ministarstvo poljoprivrede o tome upoznati nadležna ministarstva kako bi se smanjilo opterećenje i osigurao neometan rad sezonskih radnika. Proizvođači mandarina tražili su i minimalnu zajamčenu cijenu otkupa, pomoć oko promocije i olakšavanje prodaje na određenim lokacijama u gradovima diljem Hrvatske, informacije o načinima i mogućnostima prodaje izvan EU, proširenje registracije sredstava za zaštitu bilja, te stručnu pomoć kroz radionice i savjetovanja.

Nemoguće je jamčiti minimalnu otkupnu cijenu

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković pojasnila je proizvođačima mandarina kako je nemoguće jamčiti minimalnu otkupnu cijenu bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda, pa tako i mandarina. Ministarstvo poljoprivrede može pomoći oko bolje organizacije tržišta, ali subvencioniranje cijene nije dopušteno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Poljoprivreda ima na raspolaganju izravne potpore (osiguranje stabilnog dohotka) i strukturne potpore (Program ruralnog razvoja), a tu su povremene i državne potpore, kakva je, primjerice, bila i potpora za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode u iznosu od 12 milijuna kuna za dolinu Neretve. 

Od početka 2017. godine, dakle u mandatu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ugovoreno je ili doneseno odluka o odobravanju potpora iz Programa ruralnog razvoja za područje doline Neretve u vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna, što je veliki napredak u odnosu na 2016. kada je ugovoreno nešto više od 7 milijuna kuna.

Nužno je udruživanje i osnivanje proizvođačke organizacije

Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je nadležna za provođenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nadzirati rokove plaćanja i elemente ugovora između otkupljivača i proizvođača, kako bi se suzbilo netransparentno određivanje količine i kvalitete proizvoda. 

Ministarstvo poljoprivrede smatra da je za proizvođače mandarina nužno udruživanje i osnivanje proizvođačke organizacije koja će im dati pregovaračku moć, zatim navodnjavanje te bolje korištenje izravnih i strukturnih potpora za što je preduvjet dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta. Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu raspolaganje državnim zemljištem vraćeno je općinama i gradovima, kojima će zasigurno biti u interesu čim prije raspisati natječaje za zakup državnog zemljišta. 

Isto tako, nužno je da se proizvođači uključe u sustav označavanja Zaštićenom oznakom izvornosti "Neretvanska mandarina", obzirom da su svega dva proizvođača sada u sustavu, jer to njihovim proizvodima daje dodanu vrijednost i prepoznatljivost na tržištu autohtonih proizvoda koje potrošači cijene i za koje su spremni platiti višu cijenu.


Tagovi

Neretvanska mandarina Cijena mandarina Udruživanje Navodnjavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.