Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mandarina
  • 27.08.2018. 10:30

Otkupna cijena od 2,80 kn za kilogram je jedan od 10 zahtjeva za bolji položaj uzgajivača neretvanskih mandarina

Otkupna cijena, radna snaga, definiranje pojmova "svježe voće i povrće", prodaja OPG-ova i drugi problemi bili su tema okruglog stola kojega je organizirala GI Neretvanska mladež.

Foto: Pixabay/alissontiago85
  • 511
  • 30
  • 0

"Opstojnost neretvanske mandarine i života ljudi u dolini Neretve" bila je tema okruglog stola koji je održan u petak, 24. kolovoza, u organizaciji Građanske inicijative Neretvanska mladež, a na kojem je sudjelovala i državna tajnica Marija Vučković

Zahtjeve ove građanske inicijative koje su donijeli na okruglom stolu prenosimo u cijelosti.  

1. Zahtijevamo od Vlade RH da se neretvanska mandarina proglasi nacionalnim prirodnim resursom i poljoprivrednim proizvodom od posebnog značenja za RH. 

2. Tražimo od Ministarstva poljoprivrede da iznađe rješenje i dogovori minimalnu otkupnu cijenu za mandarinu I klase (kalibri 1, 2 i 3) od minimalno 2,80 Kn/Kg. Smatramo da će se jedino na ovaj način spriječiti devastacija mandarine i doline Neretve. Molimo MPS da uloži maksimalni napor u rješavanje ovoga problema jer mandarina za dolinu Neretve znači opstojnost života. 

3. Kako je mjera povlačenja sa tržišta za slobodnu distribuciju ukinuta na razini EU, molim MPS i Vladu RH da ovu mjeru prebaci na nacionalni proračun. Naše dobrotvorne ustanove dobro su primile proizvode kroz navedenu mjeru i šteta bi bilo da mandarine ne dobiju i oni koji si je ne mogu priuštiti. Zahtijevamo da se odobri 4000 Kg/Ha mandarina, tj. 10% od prosječnog prinosa. Predlažemo 2,50 Kn/Kg za mandarine, ambalažu i prijevoz. 

4. Tražimo od Ministarstva rada i mirovinskog sustava (nisu bili prisutni, a dobili su poziv) da poradi na problemu radne snage i radu stranaca na sezonskim poslovima u poljoprivredi. Tražimo da postupak bude jednostavan i pristupačan svakom poljoprivrednom proizvođaču. Najviše se to odnosi na državljane BiH koji nemaju državljanstvo ili domovnicu RH, a koji bi na dnevnoj bazi dolazili u berbu i vraćali se kući. Smatramo da je sadašnja kvota od 1.000 za sezonski rad u poljoprivredi mala i da bi je trebalo povećati. 

5. Zahtijevamo od MPS i Ministarstva financija da kod donošenja izmjena Zakona o PDV-u definiraju pojmove 'svježe voće i povrće', kako slijedi: Vezano na prijedlog definiranja pojmova 'svježe voće i povrće', predlažem sljedeće: 

Da se pojam 'svježe povrće' po botaničkoj podjeli definira kao povrće kojem od berbe do stavljanja na police u maloprodaji nije prošlo više od 72 sata (3 dana). Smatram da bi se na ovaj način otvorio prostor domaćim proizvodima kao npr. lubenici, rajčici, papriki, krastavcu, tikvici i dr. koji bi imali prednost ispred albanske, crnogorske, makedonske i dr. Domaće zelje, kupus, kelj, cvjetača i drugo povrće mrkva, cikla i sl. koje se danas bere, a sutra ili prekosutra je na polici, imalo bi prednost pred nizozemskim ili poljskim i dr. koje nakon mjeseci provedenih u hladnjačama dolazi na tržište.

Da se pojam 'svježe voće' definira kao voće kojem od berbe do stavljanja na police nije prošlo više od 7 dana. Smatram da bi se na ovaj način otvorio prostor domaćoj jagodi, mandarini, breskvi, nektarini, trešnji, marelici, kruški te ljetnoj i ranojesenjoj jabuci. 

6. Tražimo da se OPG-ovcima olakša i maksimalno pojednostavni prodaja vlastitih proizvoda na području cijele Hrvatske. Da bilo gdje uz najavu gradu ili općini OPG može doći i prodavati vlastite proizvode, da ga tamo dočeka komunalni redar i omogući izbor lokacije za prodaju vlastitih proizvoda. Također, da može doći ispred bilo kojeg trgovačkog centra i prodavati vlastite proizvode. 

7. Da se listopad i studeni proglase mjesecima neretvanske mandarine i na taj način potakne prodaja po cijeloj državi, kao prije nekoliko godina putem LAG-ova. 

8. Molimo Hrvatsku gospodarsku komoru (nisu se odazvali) ili Ministarstvo gospodarstva da proizvođačima prezentira način i uvjete prodaje vlastitih proizvoda u svim zemljama EU. 

9. Tražimo od MPS da zaduži Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu i HCPHS i pokrene postupak proširenja registracije na male kulture i male namjene za agrume, lubenice i kupusnjače svih dostupnih sredstava, s obzirom na zabranu korištenja neonikotinoida od 19. prosinca 2018.g., jer ćemo u sljedećoj godini biti prisiljeni koristiti neregistrirana sredstva za zaštitu bilja. 

10. Molimo MPS da zaduži HPŠSS da organizira programe edukacije za poljoprivredne proizvođače u cilju prelaska na sustav integrirane proizvodnje. 

Ispred GI Neretvanska mladež, Željko Bjeliš je zaključio kako se moli Ministarstvo poljoprivrede te druge institucije da u što kraćem roku odgovori na tražene zahtjeve posebno one koji se odnose na mandarine, jer je berba pred vratima.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Neretvanska mandarina Neretvanksa mladež Željko Bjeliš Otkupna cijena Mandarina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.