Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preventivne mjere
  • 19.11.2019. 09:00

Priprema za zimu: Tretmani voćaka u fazi mirovanja

Zimskim prskanjem se na efikasan način obavlja suzbijanje parazita koji su ostali na lisnoj masi, granama i grančicama.

Foto: Gordana Nastić/Depositphotos/lightpoet
  • 7.273
  • 592
  • 0

Zimsko prskanje ili kupanje voća je prema riječima Dejana Mujakića, stručnjaka za zaštitu bilja, jedna od neizostavnih mjera koju voćari moraju obaviti žele li kvalitetan urod i manje problema s bolestima i štetnicima tijekom vegetacije. "To je dobra voćarska praksa u provođenju mjera zaštite voća inspirirana kvalitetnim preventivnim mjerama kao što su zimsko prskanje, koje se izvodi u tri etape i to: prvo prskanje, sanitarne mjere i zimsko prskanje," ističe Mujakić.

Prema njemu, prvo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacijskoj sezoni, iako se obavlja nakon berbe plodova. Veliki broj patogenih mikroorganizama (gljivica i bakterija) prezimljava kako u opalom lišću tako i na granama, grančicama, pupoljcima i na stablu.

Za ova prskanja se preporučuju preparati na bazi bakra. On dobro djeluje na bakterije i gljivice, pa se ovim tretmanom smanjuje infektivni potencijal svih patogena za narednu vegetaciju. Preporučuje se kupanje voćnjaka i vinograda, kako bi preparat pokrio svu tretiranu površinu i odradio ono čemu je namijenjen. Ovim prskanjem se na efikasan način obavlja suzbijanje parazita koji su ostali na lisnoj masi, granama i grančicama u pazuhu putanja. Bakar ima i fungicidno i bakterijsko djelovanje. On odlično obavlja svoj dio posla i uništava sve na što naleti.

Prvo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacijskoj sezoni

Poslije prskanja pristupiti rezidbi

"Tijekom kasne jeseni ili u zimskom razdoblju, kada to vremenski uvjeti dozvole, treba pristupiti sanitarnim mjerama u nasadu koje podrazumijevaju rezanje sasušenih grana i grančica, po potrebi i cijelog stabla. Treba obaviti i struganje i skidanje kore ispod koje rade štetnici kao što su drvotočci i strizibube i obaviti uklanjanje mumificiranih i sasušenih plodova i listova. Tek nakon svega ovoga pristupiti rezidbi. Ove mjere se završavaju iznošenjem biljnog materijala iz nasada i spaljivanjem pod punim oprezom od proširivanja vatre," ističe Mujakić.

On također naglašava da se i pored svih primjenjenih mjera plavog prskanja i sanitarnih mjera u pukotinama kore, grana i grančica, pazuha pupoljaka skriva ličinka ili jaje nekog štetnog kukca ili spora nekog parazita. Zato se zimsko prskanje provodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši.

Tretiranje treba obaviti po mirnom i tihom vremenu, bez vjetra, na temperaturi zraka iznad 10 stupnjeva, ispravnom opremom i mehanizacijom uz obavezno korištenje zaštitne opreme. Zimsko prskanje treba obaviti kombinacijom mineralnih ulja kao insekticidi i fungicidima na bazi bakra (bakar-hidroksid).

Tijekom kasne jeseni ili u zimskom periodu treba pristupiti sanitarnim mjerama u nasadu

Preparati na bazi bakra

Mineralno ulje djeluje mehanički jer naneseno na tijelo kukca sprječava razmjenu kisika između ličinke i vanjske sredine i dovodi do gušenja ličinke unutar jajeta. Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcijski potencijal.

Na tržištu se može naći kombinacija svih preparata. Obje kobinacije imaju pozitivan učinak. Sva ostala prskanja poslije zimskog ovise od biljne vrste koja se uzgaja i specifično je pa zato treba potražiti savjet stručnjaka.

"Zaštita višnje, trešnje, breskve, marelice počinje prskanjem preparata na bazi bakaroksiklorida u količini od 5 kg/ha s ciljem da se smanji nfektivni potencijal, prizemljujućih formi patogenih gljivica i bakterija. Od ekonomski značajnih patogena kod svih kultura čiji se infektivni potencijal umnogome smanjuje ovim tretamanom su: Stigmina carpophila - uzročnik šupljikavosti lista koštičavog voća, Monilinia spp - uzročnik truleži plodova koštičavog voća, Taphrina deformans, uzročnik kovrčavosti lista breskve, kao i epifitne populacije bakterioza iz reda Pseudomonas spp," kaže Mujakić.

Poštivanjem svih navedenih postupaka od plavog prskanja, preko sanitarnih mjera do zimskog prskanja, voćari će osigurati voću i vinovoj lozi siguran ulazak u novu vegetaciju i imat će malo mirnog sna.


Tagovi

Zimsko prskanje voća Kupanje voća Vegetacija Bakar Rezidba Plavo prskanje Tretman voća Faza mirovanja Dejan Mujakić


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]