Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka i vinograda
  • 06.03.2015. 07:20

Primite SMS u trenu opasnosti pojave mraza!

Lovac mraza radi uz Alarm mraza koji javlja početak zaštite u trenutku opasnosti pojave mraza, odnosno kad temperatura padne na 0,5 °C uz vlagu od 50, šalje SMS poruku na mobitel.

  • 1.291
  • 58
  • 0

Svjedoci smo da uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj u niti jednoj vegetacijskoj sezoni nisu isti te da su zadnji niz godina naročito velike štete od niskih temperatura i mraza bilježe u mnogim voćnjacima i vinogradima. Za voćke su posebno opasne situacije kada potkraj zimskog mirovanja nastupi zatopljenje, a potom ponovno zahladnjenje. Šteta koju proljetni mraz uzrokuje u voćarstvu i vinogradarstvu broji se u milijunskim iznosima. Kada se mraz pojavi u veljači ili u prvom dijelu ožujka, štete su u pravilu minimalne. No pojava mraza krajem ožujka, a osobito u travnju, može načiniti katastrofalne štete u voćnjacima i vinogradima.

Iako je poznato da se podizanjem voćnjaka i vinograda pažljivo odabranom sortom, na pravilno izabranom položaju i ekspoziciji za određeno područje, rizik od mraza i niskih temperatura može svesti na minimum. Mnogi proizvođači to nisu bili u mogućnosti provesti pa su podigli nasade gdje su imali zemlju, na nepovoljnijim položajima. Stoga su prisiljeni boriti se s niskim temperaturama i mrazom svim raspoloživim rješenjima.

SMS u pravo vrijeme!

Vođeni ovim problemima, tvrtka Hittner d.o.o. proizvela je Lovac mraza H-210. Lovac mraza radi uz Alarm mraza s kojim u kombinaciji daje odlične rezultate. Alarm mraza ima vlastito napajanje iz baterija i postavlja se u voćnjak. Alarm mraza javlja početak zaštite u trenutku opasnosti pojave mraza, odnosno kad temperatura padne na 0,5 °C uz vlagu od 50%, šalje SMS poruku na mobitel. Može slati SMS poruku na pet mobitela istovremeno. Uređaj također šalje poruke o pretanku zaštite tj. kada temperatura naraste iznad 0°C.

Lovac mraza H-210 radi po sistemu disperzije toplog zraka po parceli koju želimo obraniti.

Plinska turbina u koju ventilatorom uvlačimo topli zrak sa gorionika plina, upuhuje topli zrak po površini parcele do 70 metara na svaku stranu stroja. Sama pojava radijacijskog mraza podrazumijeva pojavu hlađenja zraka konstantnim ispuštanjem energije. Prema tome, želimo li spriječiti hlađenje zraka, moramo mu dodavati konstantno topli zrak. Topli zrak koji izlazi iz Lovca mraza H-210 miješa se sa određenom količinom zraka i širi se po tlu. Konstantnim dovodom toplog zraka stvara se visinska barijera od radijacijskog mraza.

Lovac mraza H-210 može raditi 6 sati bez prekida i pokriva površinu od 4-8 ha. Potrebno je napraviti plan vožnje po voćnjaku jer treba doći svakih 8-12 minuta na isto mjesto. Stroj daje dobre rezultate na temperaturama do -7 C.

Cijena Lovca mraza je prihvatljiva i isplativa za svakog voćara i vinogradara, pogotovo ako se uzme u obzir štetu koju može mraz prouzročiti na voćnjacima i vinogradima. Više o tehničkim karakteristikama pročitajte u oglasu - Lovac mraza H-210, a za više informacija obratite se tvrtki Hittner na jedan od kontakata navedenih ispod članka!


Tagovi

Hittner Bjelovar Hunterfrost Lovac mraza H210 Alarm mraza Zaštita od mraza Zaštita vinograda Zaštita voćnjaka Pojava mraza Šteta od mraza


Partner

Hittner d.o.o.

Pakračka ulica 10, 43000 Bjelovar, Hrvatska
tel: +385 (0)43 272 512, e-mail: info@hittner.hr web: http://hittner.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Višnja u cvatu, 19. rujna :O