Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje jabuka
  • 14.08.2016. 09:00

Prezentacija cijepljenja jabuka na spavajući pup

Prezentacija cijepljenja jabuka u Požeško-slavonskoj županiji okulacijom na spavajući pup.

Foto: evarazdin.hr
  • 3.724
  • 177
  • 0

U sklopu prijenosa stručnog specijalističkog znanja i vještina na poljoprivrednike korisnike usluga Savjetodavne službe, 8. kolovoza 2016. održana je u Požeško-slavonskoj županiji pokazna prezentacija cijepljenja jabuka na OPG-u Jasminke Antunović, u nasadu jabuka smještenom u mjestu Novi Štitnjak, tek nekoliko kilometara udaljenom od Požege.

Naime, na spomenutom gospodarstvu je netom prije pokaznog cijepljenja otvoren savjetnički paket pri Savjetodavnoj službi. Budući da je sortiment u nasadu jabuke već pomalo "demodé", želja vlasnice OPG-a je bila da se dolazak na gospodarstvo iskoristi te se u nasadu jabuka obavi cijepljenje metodom okulacije na spavajući pup.

Cijepljenje metodom okulacije na spavajući pup

Voditelj radionice, izvođač i prezentator (autor ovoga teksta) potrudio se sakupiti malen broj, ali jako zainteresiranih voćara. Štoviše, jedan od sedam prisutnih, žednih znanja, došao je čak s juga Španjolske (vrijedno je naglasiti da je mlađi od 25 godina, u plavoj košulji i sunčanim naočalama).

Za tu priliku pribavljen je snop od 10 ovogodišnjih ljetorasta sorte Pink Cripps, koji su, sve od uzimanja sa stabla do početka okuliranja, stajali zamotani u vlažan novinski papir. Dan je bio topao, sunčan, no ne i vruć - baš idealan za spomenuti prikaz cijepljenja. Za okuliranje se uzimaju pupovi od četvrtog do osmog, brojeći od baze. Ovo stoga, što prva tri pupa imaju premalene internodije, dok oni iznad osmoga nisu dovoljno dozreli.

Alat za cijepljenje

Od alata i pribora je korišten dobro naoštren cjepljarski nož, izolir traka te PPR-žica od 3 mm (žuto-zelena, ali bez bakrenih "licni", nego s bakrenom središnjom sajlom u komadu, debljine oko 1 mm). Pokazalo se, naime, da korištenje cjepljarske gumice ne daje dovoljan postotak prijema pri okuliranju, jer se na suncem užarenoj temperaturi izgubi elastičnost spomenutih gumica, a neke čak i popucaju uslijed jakog prženja sunca.

Stoga se ovoga puta koristila izolir traka + PPR žica. Svrha žice je da ne dozvoli širenje operativne rane, nego da sve skupa održi kompaktnim. Okuliranje se u kontinentalnoj Hrvatskoj može izvoditi tijekom cijeloga kolovoza, za suhoga vremena.

Žica se skida sljedećega proljeća, krajem ožujka ili početkom travnja. Ako se ne bi skidala, "urezala" bi se u koru.

Foto: evarazdin.hr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Cijepljenje jabuke PSS

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo