• Obavijest voćarima
  • 14.02.2014. 10:30
  • Primorsko-goranska

Preventivno zaštitite koštićavo voće

Preporuča se svim voćarima obaviti preventivno plavo prskanje protiv prezimljuljućih oblika bolesti

  • 116
  • 9
  • 0

Voćarima na području priobalja i zaobalja preporučamo pregled nasada koštićavog voća, kao i voćaka na okućnicama. Ukoliko se voćke nalaze u fenofazi bubrenja pupova preporučamo obaviti preventivno plavo prskanje protiv prezimljuljućih oblika bolesti.

Za plavo prskanje mogu se koristiti pripravci na na osnovi bakarnih spojeva, trgovačkog naziva Nordox 75 WG, Nordox super 75*, Bakreno vapno WP 50*, Gypso*, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP, Neoram WG, Champion, Champion Flow SC, Blauvit*, Cuproline*, Kocide DF*, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra*, Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP*, Bordoška juha 20 WP manic ili Bordoška suspenzija S-20*.

Ukoliko se utvrdi prisutnost prezimljujućih stadija štetnika prednost treba dati kombinacijama bakarnih pripravaka i parafinskih ulja, trgovačkog naziva Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, ili već gotovim kombiniranim pripravcima, trgovačkog naziva Modro ulje, Crveno ulje, Plavo ulje*. Pripravcima označenim* registracija ili dozvola je istekla/ukinuta 1.7.2013. te je krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 1.1.2015.

Tretiranje je potrebno obaviti za lijepa i mirna vremena, a voćke dobro okupati. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja potrebno je primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Podaci o registriranim SZB u RH možete pronaći na našoj, Agroklub stranici, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Pročitaj više »

Tagovi

Koštićavo voće Marelica Šljiva Breskva SZB Plavo prskanje


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imam je Majo! :) P.s. Nisam jos ni pocela, ali vec se nadam da cu jednoga dana i ja imati priliku sl... Pročitaj cijelu bilješku »