Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2015. 14:00
  • Sisačko-moslavačka

Preventivna zaštita jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 221
  • 2
  • 0

Na većini lokaliteta jabuke su u fazi početka cvatnje. Početkom nadolazećeg vikenda meteorolozi najavljuju mogućnost oborina, pa voćarima predlažemo provođenje preventivne zaštite nasada jabuka i krušaka. Za preventivnu zaštitu od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) predlažemo primjenu fungicida kontaktnog mehanizma djelovanja na bazi ditianona,npr. Delan 700 WDG ili na bazi mankozeba kao što su Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80 ili Mankonor.

U nasadima jabuka, gdje je prisutna jača zaraza pepelnicom (Podosphaera leucotricha), prednost dajemo pripravcima iz skupine strobilurina kao što su Stroby DF, Zato 50 WG ili Tercel WG. Navedeni strobilurini preventivno suzbijaju krastavost i pepelnicu. Uz provođenje redovitih tretiranja, za smanjenje infektivnog potencijala pepelnice, preporuča se mehaničko odstranjivanje zaraženih izbojaka. Navedene pripravke potrebno je primijeniti prije kiše.

Budući da su jabuke u cvatnji ne preporuča se korištenje insekticida.

Proizvođači upisani u Upisnik integrirane proizvodnje, obavezni su provoditi mjere zaštite prema „Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća“. Stoga podsjećamo voćare da fungicide iz skupine ditiokarbamata (propineb, tiram, ciram, mankozeb, metiram) mogu primijeniti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno.

Pripravke za zaštitu bilja koristite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na linku.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Suzana Slovic Jabuke Kruške Preventivna zaštita Krastavos Dithane DG Neotec Mankonor Peplnica Strobilurina Stroby DF Tercell WG Zaraženi izbojci Upisnik integrirane proizvodnje Ditiokarbamati


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo