Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u maslinicima
  • 13.11.2022. 16:30

Preporuke maslinarima - što sve treba učiniti u studenom?

Odluka o periodu berbe za svaki maslinik je različita i ovisi o puno faktora

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 14.948
  • 826
  • 0

Berba maslina prešla je i u studeni, što je kod pojedinih sorti upravo pravi termin, iako su pojedini maslinari skloniji ranijoj berbi kako bi ostvarili željenu kakvoću ulja. No, odluka je za svaki maslinik različita i ovisi o puno faktora. Općenito, berba u našim krajevima treba krenuti početkom druge polovice listopada pa sve do kraja studenog. 

Kod one tresačima broj prisutnih minimalno bi trebao biti-tri, a kod ručnog što više prisutnih - to je berba učinkovitija. Svakako je bitno izbjeći skupljanje otpalih plodova jer u ovom periodu zna ih biti značajan broj, posebno kod ranijih sorti, napominju agronomi dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Treba izbjegavati dostavu maslina u vrećama bilo kojeg tipa (Foto: Vlada HNK)

Preporuka za preradu bi bila da se tek ubrani plod dostavi u uljare u roku od 24 sata u gajbama koje su plitke, kako ne bi došlo do pritiska mase na plod i ubrzanja oksidacijskih procesa. U načelu bi trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa. Jako je bitno najaviti se u uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

Rezidba i gnojidba 

Ako ste u mogućnosti, u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama. Rezidbu bi bilo dobro obaviti iza berbe na način da nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane kako se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina.

Pravo je vrijeme za sanitarnu rezidbu stabala

Također, u ovom periodu se preporučuje gnojidba maslinika, posebno kada je riječ o umjetnim gnojivima koji dobivaju na svojoj razgradivosti, te dostupnost za maslinu u periodu usvajanja mikro i makro elemenata. Svakako ne izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima.

Postoje prakse da se u ovom periodu vrši i sijanje mahunarki, pogotovo boba, koji je kalijeva biljka, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Higijena je bitna

Maslinici koji imaju učestaliju pojavu paunovog oka i čađavica, te i samo prisustvo raka masline nakon berbe se moraju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed jesenskih kiša.

Kada berba tresačima može izazvati rak maslina?

Treba napomenuti da su glavni faktori koji utječu na kakvoću maslinova ulja stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja je jako bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze spremnici za maslinovo ulje kao i njihova čistoća i zatvorenost kako ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine.


Tagovi

Masline Berba maslina Rezidba maslina Gnojidba maslina Maslinovo ulje Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.