Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterijski rak
  • 22.10.2022. 12:00

Kada berba tresačima može izazvati rak maslina?

Mehaniziranu berbu treba izbjegavati za vrijeme kiše ili kada je krošnja mokra od rose. Kako zaštititi oštećene grane?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.229
  • 80
  • 0

Iako kod nas prevladava ekstenzivni uzgoj, u posljednjih nekoliko godina bilježi se širenje bakterijskog raka masline (Pseudomonas savastanoi). Ova opasna bolest, tvrde stručnjaci, rezultat je sve većeg prometa sadnog materijala, ali i mehanizirane berbe tresačima, osobito po vlažnom vremenu.

"Mjesta gdje tresač ošteti grane pogodna su za širenje bakterije ove opasne bolesti“, tvrdi i poznati zaštitar dr. sc. Josip Ražov.

Uoči ovogodišnje berbe, koja se u hrvatskim maslinicima zahuktava, Ražov je uputio na mjere prevencije koje je potrebno poduzeti i tijekom berbe kako bi se širenje spomenute bakterije izbjeglo ili svelo na najmanju moguću mjeru.

"Treba izbjegavati berbu tresačima za vrijeme kiše ili kada je krošnja mokra od rose“, kaže i dodaje: Ako u nasadu postoje zaražene biljke, pobrati ih zadnje. Plodovi sa zaraženih stabala imaju neugodan miris i okus što umanjuje organoleptičke osobine ulja. Nakon berbe sa takvih stabala preporuča se dezinficirati opremu (štap tresača, plastične "prste") dezinficijensima (Genox agro), ili barem 70-postotnim alkoholom, odnosno jačom otopinom bakrenog sredstva.

Odmah nakon berbe, preporuča dalje, obaviti tretman s bakrenim sredstvom (Nordox 1,5 kg/ha, Neoram 3 kg/ha, Cuperblau 3 kg/ha) te dodati i sredstvo na bazi Bacillus subtilis (Serenade Aso) cca 6 l/ha. "Sve navedena sredstva dozvoljena su u ekološkoj proizvodnji, a prskanja obavljati kada je temperatura barem 8 - 10 °C ili više i bez vjetra, te na prosušenoj krošnji“, poručuje ovaj stručnjak.

 Ako u nasadu postoje zaražene biljke, pobrati ih zadnje

Rak masline izaziva najveće štete na sadnicama i mladim maslinama."Odraslo stablo i pored zaraze, uz dobru njegu ostvari život s bakterijom i plodonosi“, dodaje poznati agronom Marijan Tomac. 

Jednom zaraženo stablo uvijek ostaje zaraženo, stoga se zaštita temelji na prevenciji. U cilju sprečavanja infekcije i Tomac preporučuje tretiranje bakrenim preparatima nakon bilo kakvog mehaničkog oštećenja stabala pa tako i nakon berbe. Bakrena sredstva zaustavit će i širenje bolesti paunovo oko koja uzrokuje otpadanje lista masline. A bez lista nema ploda.

Prilikom rezidbe, preporuka je Ražova i Tomca, najprije orezivati zdrava, a nakon toga zaražena stabla. Sve grane na kojima su primijećeni simptomi raka dobro je odrezati do zdravoga ukoliko je to moguće. Mjesta reza premazati mješavinom voćarskog voska i bakrenog sredstva, a alat nakon rezidbe takvi stabala obvezno dezinficirati alkoholom ili nekim od spomenutih sredstava.

Sve u svemu na sprečavanje pojave ove vrlo opasne i opake bolesti može se utjecati isključivo redovitim preventivnim mjerama zaštite u proljeće i jesen. Uz to sugerira se i sadnja sorti maslina otpornijih na rak, koje struka preporuča za određena područja uzgoja.


Tagovi

Berba maslina Tresači Rak Dr. Josip Ražov Mr.sc. Marijan Tomac


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]