Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 23.10.2022. 09:00

Pregledajte malinjake: Kako otkriti i suzbiti muhu galicu?

Osim uklanjanja zaraženih izdanaka trebalo bi ukloniti i divlje kupine u blizini nasada jer i u njima štetnik prezimljava

Foto: Bojan Kecman
  • 146
  • 76
  • 0

Muha galica, Lasioptera rubi, napada rodne i nove izdanke formirane tijekom vegetacije. Kako ima samo jednu generaciju godišnje, njeno suzbijanje nije lako. Nakon berbe većina malinara ostavi da malinjak odmori dvadesetak dana nakon čega počinju s vezivanjem malina ili njihovim polaganjem na zemlju.

U oba slučaja, treba izvršiti pregled stabljika koje ostanu za rod u narednoj godini, naročito kod sorti Vilamet i Miker, koje su najzastupljenije u našim područjima. Obavezno se režu izrođeni izdanci, a nipošto se ne smiju ostaviti u nasadu ako se na njima primijete zadebljanja odnosno gale. Prezimljava odrasla ličinka u galama, na ljetorastima malina i kupina.

Gale lome stabljiku

Kukac je dugačak od dva do dva i po milimetra. Smeđe je do crne boje. Jaja su narančaste boje uglavnom položena na donjem dijelu jednogodišnjeg izdanka, a ličinke su takođe narančaste, veličine do četiri milimetra.

Štetu čini ličinka koja se ubušuje u izdanak i hraneći se formira zadebljanje

Ženka jaja polaže tijekom cvjetanja malina zbog čega je suzbijanje otežano.

Štetu čini ličinka koja se ubušuje u izdanak i hraneći se formira zadebljanje - gale koje su po obliku izdužene ili ovalne. Nakon napada postaju smeđe, odnosno, brzo odrvene. U galama živi veći broj ličinki, a ljetorasti se obično suše ili lome u narednoj godini.

Za formiranje jedne gale potrebno je oko 20-tak dana. One prekidaju dovod sokova u nadzemni dio malina zbog čega dolazi do sušenja i lakog lomljenja stabljike na dijelu u kojem je formirana.

Suzbijanje štetnika

Osim uklanjanja zaraženih izdanaka trebalo bi ukloniti i divlje kupine u blizini nasada jer i u njima štetnik prezimljava.

Umjesto klasičnih inekticida može se koristiti i bakar

Od insekticida piretroidi su se pokazali kao dobri u suzbijanju štetnika, ali se zbog pčela mogu koristiti samo prije cvjetanja. Takođe, mogu se koristiti i ostale dozvoljene aktivne tvari s kraćom karencom.

Umjesto klasičnih insekticida može se koristiti i bakar zajedno s mineralnim uljem koji može u velikoj mjeri spriječiti polaganje jaja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Piretroidi Bakar Vilamet Miker Gala Zadebljanje Malina Malinjak Štetočine Muha galica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.