Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba jagoda
  • 09.11.2021. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Pravilnom gnojidbom do visokih prinosa vrgoračkih jagoda

U srcu Vrgorca jagode su posađene sa specifičnim hranjivima koja su dostupna cijeli period rasta i razvoja, pojašnjavaju proizvođači Mateo Grljušić i Anđela Dropulić koji su partnera našli u tvrtki Timac Agro.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 1.197
  • 194
  • 0

Neizbalansirana ishrana, blokada hranjiva, visok pH, oscilacije u temperaturama – sve su to problemi s kojima su se donedavno nosili vrgorački proizvođači jagoda Mateo Grljušić i Anđela Dropulić

Kako bi tome stali na kraj i svoje prinose podigli na visoku razinu, za pomoć u rješavanju ovoga problema obratili su se Matei Jurković, prodajno stručnoj savjetnici tvrtke Timac Agro za južnu Dalmaciju i Hercegovinu. 

"Na oranicama smo imali problem s malim udjelom fosfora i same organske tvari“, kaže OPG-ovac Grljušić kojemu je Matea savjetovala korištenje složenog gnojiva Eurofertil Top 51

Suradnja više od pet godina

Riječ je, pojasnili su, o složenom mineralnom gnojivu s naglašenim sadržajem kalija i uravnoteženim sadržajem ostalih makro i mikro elemenata. Namijenjen je kulturama koje su veliki potrošači kalija kao i onima koje se uzgajaju na tlima niskog i srednjeg sadržaja ovoga elementa. 

Ono što posebno valja naglasiti, sadrži TOP-PHOS, novu i jedinstvenu vrstu organskog superfosfat kompleksa, koji se usvaja bez obzira na tip i pH tla te Physio+ kompleks koji stimulira rast korijenovog sustava i utječe na pojačano usvajanje drugih hraniva.

"Eurofertil TOP 51 zahvaljujući tim posebnim dodacima, omogućuje biljkama brz početni porast, dobro ukorjenjivanje i dug period korištenja hranjiva iz tla“, istaknuli su stručnjaci ove tvrtke gnojivima. 

OPG Grljušić jagode uzgaja na oko 0,6 ha

Također, savjetovala im je i upotrebu proizvoda s N - process tehnologijom u sebi, dušičnog gnojiva s dodatkom sumpora i magnezija, gdje biljke usvajaju dušik i ostala hranjiva postepeno i bez gubitaka kroz cijeli vremenski period rasta i razvoja. Kao startno gnojivo koristio se proizvod KSC I koji omogućuje dobar nastavak razvoja korijena kao i bolji i ujednačeniji razvoj cvjetnih pupoljaka.

"S Timac Agro surađujem gotovo pet godina intenzivno i jako sam zadovoljan. Prinosi su više nego očekivani, skoro pa i dupli“, istaknuo je Grljušić koji jagode uzgaja na oko 0,6 ha.

Duplo veći prinosi na OPG-u Dropulić

Zadovoljna je i Anđela Dropulić koja gnojiva ove tvrtke koristi oko dvije godine. Na ovom OPG-u ukupno je 7.000 sadnica jagoda, a bave se i plasteničkom proizvodnjom paprike i rajčice na 1.500 kvadrata te vinogradarstvom na dva i pol hektara. 

Njoj je predložila korištenje Fertiactyl Starter, tekućeg biostimulatora s visokim sadržajem huminskih kiselina uz dodatak fulvo kiselina i KSC I gnojiva. 

"U starijim smo nasadima primijetili bolju izdržljivost jagoda u hladnijim i toplijim danima. Kod paprike i rajčice prinosi su bili duplo veći“, kazala je zadovoljno ova uzgajivačica. 

Anđela Dropulić: U starijim nasadima primijetili smo bolju izdržljivost jagoda

Među ostalim prednostima korištenja navedenih gnojiva valja istaknuti: 

  • bolje razvijen korijenski sustav koji usvaja vodu i hranjiva u svim uvjetima,
  • zaštićena hranjiva koja se ne gube, već se usvajaju cijeli period rasta i razvoja,
  • brži i lakši start u proljeće,
  • veća tolerantnost na stresne uvjete niskih i visokih temperatura,
  • ujednačena cvatnja i bolje zametanje ploda.

"Kao i veći broj ujednačenih plodova, kontinuirana berba bez oscilacija, čvrsti, crveni plodovi koji nisu mekani na dodir tijekom branja, visoka kvaliteta i prinos te duži period branja i transporta na veće udaljenosti“, poručila je Jurković.


Za više informacija i savjeta o navedenim preparatima obratite se tvrtki Timac Agro na 01 618 7862 ili office@hr.timacagro.com


Tagovi

Timac Agro Mateo Grljušić Anđela Dropulić Uzgoj jagoda Vrgorac


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić