Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar u masliniku
  • 12.08.2022. 13:30
  • Zadarska, Polača

Požar koji se proširio iz privatne, neodržavane šume progutao im oko 550 stabala maslina

Vatrogasci su nadljudskim naporima spasili 2.000 stabala obitelji Kulaš. Srećom, maslinik je osiguran pa će dio štete biti nadoknađen

Foto: Josip Kulaš
  • 1.345
  • 164
  • 0

Vijesti o požarima sustižu jedna drugu. Najnovija dolazi iz Polače gdje je u noći sa srijede na četvrtak vatrena stihija zahvatila i maslinik s 2.500 stabala u vlasništvu Josipa Kulaša (50) i njegove obitelji.

"Bilo je strašno. Šokantno“, opisuje Josip trenutak kad je kroz prozor obiteljske kuće ugledao vatru koja se, nošena burom, približavala njegovom masliniku.

Gasili nadljudskim naporima

Ne oklijevajući, odmah je s ocem Milom (76) krenuo na mjesto događaja. Ubrzo su stigli i vatrogasci iz DVD Polače, Benkovca, Filip Jakova i Biograda na moru. "Gasili su ulažući nadljudske napore“, hvali ih. Morao ih je, kaže, i bremzati da ne nastradaju.

Požar, koji se proširio iz susjedne, privatne, ali i neodržavane šume najprije je zahvatio burobran, a onda je vatra počela gutati stabla šireći se s jedne na drugu krošnju. Prije nego što je ugašena progutala je burobran s oko 200 "čempresina" u njemu i još oko 300 do 350 stabala u masliniku.

"Srećom, u Kulaševom masliniku nema suhe trave pa je gašenje bilo kudikamo lakše“, rekao nam je jedan od vatrogasaca.

Očekivali 8.500 litara ulja

Josip je inače vlasnik knjigovodstvenog servisa "Žiro". Za podizanje ekološkog maslinika odlučio se prije 15-ak godina, dobio na služnost 10 hektara državnog zemljišta s rokom od 50 godina. "Od početka sve radimo prema pravilima struke“, kaže vlasnik OPG-a Kulaš. Uz njega i oca u posao su uključeni i ostali članovi obitelji, majka Stoja, supruga Suzana te kćeri Antonija i Valentina.

Maslinik obitelji prije požara

"Živimo od svoga rada“, govore Kulaši. Od ovogodišnje berbe očekivali su najmanje 8.500 litara ulja. S prodajom nemaju problema, imaju kupce i u Istri, Sloveniji jer se za robnu marku "Faustina“, kako su nazvali svoja, na domaćim i međunarodnim natjecanjima višestruko nagrađivana ulja od sorti Oblica, Leccino i Pendolino već zna.

Maslinovo ulje prodaje i izbirljivim Istranima, sad je u fazi testiranja čaja od lišća masline

"Falit će nam ulje od plodova s opožarenih stabala“, kažu. Srećom, maslinik su osigurali i to plod i stablo pa će im dio štete, koja se procijenjuje na više od 100.000 kuna, biti nadoknađen.

Predstavnici osiguranja već su bili na terenu, sačinili zapisnik, a visinu štete će procijeniti ovlašteni vještaci, kaže Josip.

Odšteta i obnova opožarenih stabala

 Ovo je već šesta godina za redom kako osiguravaju maslinik koristeći i sredstva iz podmjere 17.1. koja se odnosi na osiguranje usjeva, životinja i biljaka iz Programa ruralnog razvoja.

"U našem slučaju godišnja polica osiguranja stoji ukupno 36.388 kuna. Od toga naš OPG plati 10.000 odnosno 30 posto, a ostalih 25.472 ili 70 posto Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju“, pojasnio je Josip, preporučujući i drugim poljoprivrednicima da osiguraju svoje usjeve i trajne nasade. Zlu ne trebalo.

Izgorjeli plodovi masline 

Nakon što vještaci utvrde ukupan iznos štete, Josip i njegova obitelj će započeti s obnovom opožarenog maslinika. Sve po pravilima struke. Uklonit će sve oštećene dijelove maslina. Počevši od lišća, grančica, sekundarnih ili skeletnim granama ili o deblu.

Kod najtežih oštećenja, podsjetimo, struka preporuča vađenje ostataka korijena i sadnju nove masline.


Tagovi

Požar Josip Kulaš Vatrogasci Osiguranje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe