Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 18.02.2009.

Poticajna sadnja badema

Zanimanje poljoprivrednika za nove nasade

  • 16.340
  • 766
  • 0

“Krašu” treba oko 30 hektara bajama, odnosno između 60 i 70 tona godišnje proizvodnje jezgre, a nije upitna ni veća količina. Zanimanje poljoprivrednika postoji pa će na ovu temu zasigurno biti još poslovnih razgovora, doznali smo od pročelnika Zadarskoga županijskoga ureda za poljoprivredu Željka Katuše. Osobno je, kaže, s velikom radošću prihvatio ovu inicijativu. Prvi su razgovori obavljeni, zanimanje poljoprivrednika postoji i sada bi ponudu, kako kaže, samo trebalo konkretizirati. Doznajemo kako “Kraš” zanima postoji li mogućnost da prati kooperante od početka do kraja, od pripreme terena preko sadnica i dalje.

Glavninu potrebnih količina badema “Kraš” zasad uvozi iz SAD-a, iz Kalifornije, područja s posve drukčijim iskustvom od našega. Kalifornija, naime, postiže više od 60 posto svjetske proizvodnje badema, ondje je badem u oranici, natapa se i prinosi su znatno veći.

Da li je badem skromna kultura?

Nekad je u Smilčiću na desetak hektara bila plantaža badema bivšeg PK-a Zadar. Na oko 2 hektara rasprostirala se i plantaža badema na području općine Polača i to su bile jedine značajnije površine na zadarskom području, kaže Katuša. Upitali smo ga i za opravdanost uvriježena mišljenja kako badem nije zahtjevna kultura i da bi se u proizvodnju mogli uspješno uključiti i manje iskusni proizvođači.

- Kod nas postoji izreka - bajam voli škrtu zemlju. Ma ne voli bajam škrtu zemlju, nego mu se i ne daje druga nego škrta - pojasnio nam je Katuša, inače agronom, potvrdivši kako je badem ipak u prednosti pred nekim drugim kulturama.

- U prvom redu to se odnosi na prednosti tijekom berbe. Naime, berba je kod većine voćarskih kultura najveći trošak i problem jer u određenom roku morate skinuti voćku sa stabla. Badem dopušta malo dulje razdoblje berbe, i to je olakotna okolnost pa se može kombinirati s drugim kulturama koje naši proizvođači već imaju - kaže Katuša.

Pa kako onda to objasniti - nije zahtjevna kultura, može uspijevati i na škrtoj zemlji, a proizvodnja je tako mala? Katuša odgovor nalazi u tome što nije bilo osiguranog otkupa badema.


Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Poticaji Voćarstvo Bademi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸