Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 26.02.2016. 11:20

Pomoć Tunisu ne smije ići na štetu HR maslinara

Europska komisija predložila je uvođenje privremenih, jednostranih bescarinskih kvota od 35 000 tona godišnje, za tuniski izvoz maslinovog ulja u EU.

Foto: pixabay.com
  • 546
  • 52
  • 0

Nakon što je Europska komisija predložila uvođenje privremene bescarinske kvote za uvoz maslinovog ulja iz Tunisa, naša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zauzela se za zaštitu interesa hrvatskih proizvođača toga proizvoda.

Spomenuti prijedlog je dio potpore Europske Unije Tunisu kao jednoj od rijetkih arapskih zemalja u kojoj smjena vlasti u sklopu Arapskog proljeća nije dovela do daljnjih sukoba i kaosa, već je ostvaren napredak u pogledu demokratskih promjena. No politička previranja u Tunisu dovela su do nestabilne ekonomske situacije, a nakon posljednjeg terorističkog napada u turističkom središtu Sousseu, u lipnju prošle godine, tunisko gospodarstvo, koje uvelike ovisi o turizmu, osjeća znatne poteškoće.

EU želi uvoziti maslinovo ulje iz Tunisa

Kako bi izrazila solidarnost s Tunisom i pružila potporu demokratskom režimu, Europska komisija predložila je uvođenje privremenih jednostranih bescarinskih kvota od 35 000 tona godišnje za tuniski izvoz maslinovog ulja u Europsku Uniju, uz već postojeću kvotu od 57 tisuća tona.

Ta bi kvota bila dostupna tijekom razdoblja od dvije godine, odnosno od 01. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. Zastupnica Petir je tu mjeru EU ocijenila parcijalnom i izrazila zabrinutost da će ona loše utjecati na europske poljoprivrednike. U svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, složila se kako je Tunisu, kao zemlji s još uvijek krhkom demokracijom, potrebno pružiti pomoć, između ostalog i gospodarskim mjerama, ali i upozorila je da europska potpora toj afričkoj državi ne bi smjela imati negativne posljedice za europske poljoprivrednike, kao što je to bio slučaj s ruskim embargom.

Poljoprivrednici već previše trpe zbog odluka političara

Zbog odluka političara ispaštaju poljoprivrednici koji s tim odlukama nisu imali ništa, a onda se šteta, zbog poremećaja na tržištu, namiruje iz proračuna EU. Prema procjenama stručnjaka iz 2014. godine, Europskoj uniji zbog ruskog embarga, u sektoru poljoprivrede, prijeti gubitak 6,7 milijardi dolara i više od 130 tisuća radnih mjesta. Stoga je Petir stava da nas iskustvo s ruskim embargom uči da nađemo ravnotežu između pomoći koju treba pružiti Tunisu i zaštite naše poljoprivredne proizvodnje.

Najprije moramo napraviti reda na svom tržištu maslinovog ulja

Rekla je da će uvoz maslinovog ulja iz Tunisa na prostor Europske unije, utjecati na napore da EU uredi svoje tržište maslinovim uljem, budući da su utvrđene degradacije kvalitete. Tome treba dodati i činjenicu da EU ima dovoljno svojeg maslinovog ulja. Zastupnica Marijana Petir stoga je predložila da europska pomoć Tunisu bude razmjerna, kontrolirana i vremenski ograničena, kako se ne bi negativno odrazila na hrvatske i europske proizvođače maslinovog ulja.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Tunis Maslinovo ulje Marijana Petir Uvoz Europska komisija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.