Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 14.04.2022. 18:00

Poljski voćari donijeli tonu jabuka ispred ministarstva poljoprivrede

Situacija na tržištu jabuka je tragična, proizvođači su na rubu bankrota, tvrde poljski voćari, ali i organizacija Agrounia

Foto: Facebook/ScreenShot
  • 397
  • 75
  • 0

Predstavnici nacionalne udruge poljoprivrednika Agrounia kao i sami voćari u utorak su ispred zgrade poljskog ministarstva donijeli više od tone jabuka. Ogorčeni proizvođači su pitali političare što činiti kako bi poboljšali situaciju na tržištu otkupa jabuka, prenosi Farmer.

Situacija na ovom tržištu je tragična, opisali su Michał Kołodziejczak, voćar Sebastian Anyszkiewicz iz Agrounije te predstavnici voćarske industrije.

"Iza naših leđa je tona jabuka, koja košta oko 118,43 eura, što je oko 0,02 eura po kilogramu. U trgovini ove jabuke koštaju 0,75 eura po kg", upozorio je Kołodziejczak. 

Napuštaju imanja

Voćar Anyszkiewicz je objasnio da proizvođači nisu u mogućnosti prodati urod zbog embarga na izvoz jabuka u Bjelorusiju.

Dodao je da voće mogu prodati na sabirnom mjestu ili direktno u trgovini, ali su cijene oko 0,13 eura, što uz trošak proizvodnje od 0,32 eura znači da su mnogi proizvođači na rubu bankrota i napuštaju svoja imanja.

Gdje će završiti višak poljskih jabuka?

Još jedno smanjenje cijena izazvale su najave Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Objavili su da će sufinancirati otkup jabuka, ali nitko nije rekao kada će i kolike biti ove subvencije. Istovremeno su sve kompanije objavile da snižavaju cijene za 0,02 eura.

Političari ne rade ništa

Poljski voćari se pitaju gdje je nadležni ministar, gdje su potpore. "Imanja propadaju, a političari ne rade ništa po tom pitanju", dodao je Kołodziejczak.

Jabuke koje su bile izložene darivane su pučkoj kuhinji za beskućnike u Varšavi, a jedna gajba je poklonjena tajništvu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske.


Tagovi

Poljska Poljska jabuka Tržište jabuke Michał Kołodziejczak Agrounia Sankcije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.