Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 05.04.2022. 18:00

Gdje će završiti višak poljskih jabuka?

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede pokušava riješiti problem izvoza desertnih jabuka koje su bile namijenjene Rusiji i Bjelorusiji. Riječ je o suficitu od 300 do 500 tisuća tona.

Foto: Depositphoto/branex
  • 654
  • 182
  • 0

Poljsko Ministarstvo poljoprivrede predviđa probleme s viškovima proizvodnje desertnih jabuka na domaćem voćarskom tržištu.

Rat u Ukrajini i zabrana kada je u pitanju tržište Rusije i Bjelorusije uzrokovali su probleme na tržištu tog voća u Poljskoj koje je veliki dio proizvodnje baziralo na izvozu u navedene zemlje.

Kako bi riješili višak desertnih jabuka planiraju u početku izdvojiti od 150 do 200 milijuna zlota (32 do 43 milijuna eura).

Suficit od 300 do 500 tisuća tona

"Uskoro će početi drama izazvana sankcijama Rusiji i Bjelorusiji, suočit ćemo se sa suficitom u domaćoj proizvodnji desertnih jabuka u iznosu od 300 do 500 tisuća tona", naglasio je Henryk Kowalczyk, ministar poljoprivrede na sastanku s voćarima u Poljoprivrednoj komori Podlasie.

Dogovorili su da višak jabuke neće skupljati i donirati nevladinim organizacijama već će ga usmjeriti u preradu za koncentrat.

Završit će kao koncentrat ((Foto: Depositphotos/Sodel Vlasylav))

Dogovoreni iznos od 150 do 200 milijuna zlota bi kompenzirao gubitke koji su nastali zbog dugog skladištenja i nemogućnosti izvoza na istok.

Prva u Europi

Poljska je daleko najveći proizvođač jabuka u Europskoj uniji. Prošle je godine proizvela 4.17 milijuna tona, a nakon nje drugo mjesto je zauzela Italija s duplo manjom količinom od 2 mil. t. Na trećem je Francuska s 1.3 mil. t, a na četvrtom Njemačka s proizvodnjom od milijun tona.  

Prema posljednjim podacima Eurostata, u 2017. godini, pod nasadima jabuka je bilo 473.500 ha, a 34 posto, dakle trećina, se nalazila u Poljskoj (160.800 ha). 

Trećina nasada je u Poljskoj (Izvor: Eurostat)

Kada je riječ o površinama, drugo i treće mjesto zauzimaju Italija (55.800 ha) te Rumunjska (55.100 ha). 

Inače, na prekomjeran uvoz jabuka iz Poljske, čak i prije pandemije pa i rata u Ukrajini, godinama upozorava Hrvatska voćarska zajednica. 

Lani smo proizveli gotovo 13,5 tisuća tona manje rajčice, što je s ostalim voćem i povrćem?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani smo u odnosu na 2020. proizveli gotovo 6,4 tisuće tona manje jabuke. Ukupno je zabilježena proizvodnja od 60.788 tona, a godinu prije 60.788. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Poljska Jabuka Višak jabuka Sankcije Rusiji Sankcije Bjelorusiji Prerada jabuka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪