Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske maline
  • 21.07.2018. 18:00

Poljska pomaže ukrajinskim malinarima, dok njihovi malinari grcaju u problemima

Poljske udruge povrćara i voćara, pogođene su ovim informacijama. Tvrde da je u Poljskoj cijena maline znatno pala, kao i interes za kupovanje tog voća po kojem je Poljska poznata, a u međuvremenu se pomaže Ukrajini razvijati proizvodnju malina, odnosno jačati konkurenciju na ovom već turbulentnom tržištu.

Foto: Pixabay/Meditations
  • 527
  • 36
  • 0

Projekt pomoći za razvoj Ukrajine, koji uključuje obuku zasnivanja voćnjaka i transfer 70.000 sadnica malina, vrijedan je preko 60.000 eura. Pojedine poljske organizacije, udruge povrćara i voćara, pogođene su ovim informacijama. 

Tvrde da je u Poljskoj cijena maline znatno pala, kao i zanimanje za kupovinom tog voća po kojem je ta zemlja poznata, a u međuvremenu se pomaže Ukrajini razvijati proizvodnju malina, odnosno jačati konkurenciju na ovom već turbulentnom tržištu. 

Stručnjaci kažu da je posljednjih godina Ukrajina postala veliki proizvođač malina, natječući se s poljskim tržištem. Cijena poljskih malina pada već četiri godine. Najviša otkupna cijena bila je u 2015. godini s prosječno 1,78 eura za kilogram maline, već iduće godine pala je na 1,20 eura, u 2017. na 1,02 eura, a ove godine poljski malinari mogu računati samo na cijenu od 0,35 do 0,46 eura, navodi Portalspozywczy.pl

No, vratimo se na projekt s početka priče. U sklopu njega, poljski će partneri Ukrajincima osigurati najmanje 70.000 sadnica najboljih sorti malina kao i ekološke proizvode za zaštitu bilja, tehničku opremu i sveobuhvatnu stručnu pomoć u postavljanju plantaža. 

Pojašnjeno je da je subvencija namijenjena razvoju mikro i malog poduzetništva među ruralnim stanovništvom na zapadu Ukrajine, a na području voćarstva i hortikulture, s ciljem jačanja suradnje poljskih i ukrajinskih farmi.  


Tagovi

Poljske maline Cijena maline Ukrajinske maline Jačanje konkurencije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?