Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jabuka
  • 05.11.2021. 18:00

Poljska gubi najveće izvozno tržište jabuka?

Bjelorusija je jedina zemlja u istočnoj Europi u kojoj je ubrano manje jabuka tijekom ove sezone, ali iz Poljske navodno neće uvoziti iste količine kao lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 14.684
  • 781
  • 1

Ova sezona bit će veliki test za poljske uzgajivače i izvoznike voća, smatraju analitičari EastFruit-a. Glavni razlog niskog izvoza u tekućoj sezoni neće biti prekomjerna proizvodnja jabuka u Poljskoj, već loši odnosi s Bjelorusijom koja je prošle sezone bila lider u otkupu ove vrste voća iz te zemlje. Za te odnose krive migranate koji su ilegalno prelazili granice, a Poljska je na ta mjesta poslala desetak tisuća vojnika i najavila podizanje ograda. 

Godine 2020. Bjelorusija je bila vodeća među uvoznicima onih poljskih, a uvezla je više od 121 tisuća tona u vrijednosti od 204 milijuna poljskih zlota (PLN), što je oko 52,2 milijuna eura. Druga na toj listi je Njemačka koja je kupila 76 tisuća tona jabuka, a treći Egipat s tisuću tona manje. No, prema analitičarima te dvije zemlje neće moći nadoknaditi gubitak bjeloruskog tržišta ove sezone, kao što nitko do sada to nije uspio s ruskim tržištem.

Prema web stranici fresh-marketa, povećanje logističkih troškova također će biti problem u aktualnoj sezoni. No, to će najviše utjecati na one koji izvoze na velike udaljenosti, dok će koristi imati oni koji trguju sa susjednim državama. U tom kontekstu Kina i zemlje koje se nalaze na južnoj hemisferi najviše gube zbog rasta troškova.

S druge strane, niska cijena faktor je koji može imati pozitivan učinak na poljski izvoz. Danas je potražnja za ovim voćem vrlo mala. Tako su sorte Idared u prodaji već od 0,25 PLN/kg (0,054 EUR/kg). Sorte kao što su Ligol ili Champion prodaju se po 0,70 PLN/kg (0,15 EUR/kg). Samo Gala i Golden koštaju više od 1 PLN/kg (0,22 EUR/kg).

Bjelorusija jedina u Europi ubrala manje jabuka

Istovremeno, Bjelorusija je jedina zemlja u istočnoj Europi u kojoj je ubrano manje jabuka tijekom ove sezone. Prema EastFruit-u, glavni razlog su nepovoljni vremenski uvjeti. Hladna i vlažna proljeća, vruća i sušna ljeta te kiše koje su padale taman u vrijeme berbe rezultirali su značajnim gubicima u prinosu i njihovoj kvaliteti.

Pad proizvodnje u toj zemlji rezultirao je relativno visokim cijenama na domaćem tržištu, istovremeno dok su se prinosi u ostalim zemljama povećali. Veleprodajne tvrtke spremne su kupiti popularne sorte Golden Delicious po cijeni od 0,74 dolara(0,64 eura) za kilogram, a njihove su cijene prošlog tjedna porasle na čak 0,85 dolara (0,73 eura) po kilogramu.

To je čak iznad cijena u Rusiji gdje su obično one najviše u toj regiji. Usporedbe radi, veleprodajne tvrtke plaćaju gotovo tri puta jeftinije iste te jabuke u Ukrajini koja ih ne izvozi samo u Bjelorusiju nego i u zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Osim Poljske ova zemlja uvozi i iz Ukrajine te Moldavije.

Stručnjaci smatraju da ta država mora modernizirati proizvodnju kako bi sustigla konkurente i prestati proizvoditi neperspektivne sorte koje su nepoznate ostatku svijeta kao što je Kovalenkovskoe.


Tagovi

Jabuke Tržište Poljska Bjelorusija Uvoz Izvoz Voće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.